Üresen állnak a panelek, pusztulás vár a szellemvárosra

NT

2012. július 7., szombat 16:42

Hétszázötven panelház áll üresen egy angolai városban. Kínai cégek építették fel a lakásokat, de nincs rájuk vevő, s a városkára így a biztos pusztulás vár.

Nova Cidade de Kilamba városa Luanda, az angolai főváros határán épült fel, a tervek szerint félmillió személyt lenne képes befogadni jelenlegi infrastruktúrájával. Csakhogy alig lakik benne valaki, s valószínűleg nem is változik meg a helyzet – írja a Tn.cz cseh hírportál.

Az üresség okát a pénzügyekben kell keresni – ugyanis egy lakás megvétele átszámolva 94 ezer euróba kerül, a lakosságnak pedig nincs pénze. Erre valahogy senki nem gondolt a tavalyi év folyamán, mikor felhúzták a külvárost, így alig pár ezren költöztek be a blokkokba, s még a kínai építőmunkások is külön faházakban laknak a város szélén. „Reméljük, hogy csak most fog beindulni a kereslet a lakások iránt” – jegyezte meg Paolo Cascao, a projekt igazgatója, elmondása szerint az árak megfelelnek a minőségnek. Az üres városban több tíz üzlet, iskolák és kórházak várják a nyitást – ha lesz kinek.

Forrás: BUMM.SK