Utcára vonultak az ellenzékiek

WA, 2012. május 13., 22:33, frissítve: hétfő 10:46
Tiltakozó felvonulásokat tartottak az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) hívei vasárnap több szerbiai városban, tiltakozásul az ellen, hogy – mint állítják – csalások történtek az egy héttel ezelőtti választásokon.

A tiltakozó megmozdulásokat annak ellenére megtartották, hogy a központi választási bizottság (RIK) szombaton elutasította Tomislav Nikolić SNS-vezetőnek és a párt elnökjelöltjének a panaszát, és megerősítette a választás hivatalos eredményét.

Az SNS hívei Belgrád központjában elvonultak a RIK székháza előtt, médiajelentések szerint több mint 1500 járművel.

Hasonló megmozdulásokat tartottak a vajdasági Újvidéken, a nyugat-szerbiai Šabacban, a közép-szerbiai Kruševacban, Jagodinában, Ćuprijában, Paraćinban és a dél-szerbiai Nišben. Miloš Vučević, az SNS újvidéki szervezetének vezetője azt állította, a Vajdaság székhelyén szavazatvásárlás történt, s egy voks kétezer dinárba került.

Aleksandar Vučić, az SNS alelnöke Belgrádban közölte, hogy folytatják a tiltakozásokat, de ellenzik az erőszakot.

Tomislav Nikolić, az SNS vezetője és elnökjelöltje vasárnap közölte, hogy mégis indul az elnökválasztás második fordulójában, jóllehet korábban bojkottal fenyegetőzött.

Szerbiában múlt vasárnap elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás május 20-i második fordulójába Nikolić és Boris Tadić, az Európai Unió-barát Demokrata Párt (DS) jelöltje jutott be.

Forrás: MTI
hirdetés
0 perce
21:10
  •  4
20:29
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása