Utcára vonultak az ellenzékiek

WA

2012. május 13., vasárnap 22:33, frissítve: hétfő 10:46

Tiltakozó felvonulásokat tartottak az ellenzéki, nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) hívei vasárnap több szerbiai városban, tiltakozásul az ellen, hogy – mint állítják – csalások történtek az egy héttel ezelőtti választásokon.

A tiltakozó megmozdulásokat annak ellenére megtartották, hogy a központi választási bizottság (RIK) szombaton elutasította Tomislav Nikolić SNS-vezetőnek és a párt elnökjelöltjének a panaszát, és megerősítette a választás hivatalos eredményét.

Az SNS hívei Belgrád központjában elvonultak a RIK székháza előtt, médiajelentések szerint több mint 1500 járművel.

Hasonló megmozdulásokat tartottak a vajdasági Újvidéken, a nyugat-szerbiai Šabacban, a közép-szerbiai Kruševacban, Jagodinában, Ćuprijában, Paraćinban és a dél-szerbiai Nišben. Miloš Vučević, az SNS újvidéki szervezetének vezetője azt állította, a Vajdaság székhelyén szavazatvásárlás történt, s egy voks kétezer dinárba került.

Aleksandar Vučić, az SNS alelnöke Belgrádban közölte, hogy folytatják a tiltakozásokat, de ellenzik az erőszakot.

Tomislav Nikolić, az SNS vezetője és elnökjelöltje vasárnap közölte, hogy mégis indul az elnökválasztás második fordulójában, jóllehet korábban bojkottal fenyegetőzött.

Szerbiában múlt vasárnap elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás május 20-i második fordulójába Nikolić és Boris Tadić, az Európai Unió-barát Demokrata Párt (DS) jelöltje jutott be.

Forrás: MTI