Vállalta a felelősséget a tragédiáért

WA

2012. július 11., szerda 23:02, frissítve: csütörtök 14:33

Felelősséget vállal a Costa Concordia óceánjáró hajó kapitánya a január 13-án történt katasztrófáért. Mint szerdán közölte, bár a zátonyhoz való közeledés közben nem ő, hanem egyik helyettese volt az ügyeletes parancsnok, magát is hibáztatja.

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy a szakértői vizsgálatok eredményei szerint rossz térképpel hajóztak, s nem működtek a műszaki rendszerek a Costa Concordián.

A tragédiáról további részleteket itt olvashat.

„Bocsánatot kell kérnem mindenkitől, mert abban az időpontban, amikor a Giglio-szigethez közeledtünk, egyik tisztem irányított, én mással voltam elfoglalva. Az én lelkemen is szárad a 32 embernek a halála” – jelentette ki a Mediaset televíziónak nyilatkozva Francesco Schettino, aki ellen a múlt héten szüntették meg a házi őrizetet.

A kapitány az ügyvédeinek korábban átadott egyik feljegyzésében azonban azt írta: „A gondviselésnek és ösztönömnek, szakmai tapasztalatomnak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban félrerántottam a kormányt. Sikerült elkerülni, hogy tömegszerencsétlenség történjen. Ha a hajó az eredeti útvonalat követte volna, teljes erővel nekihajtottunk volna a szikláknak.” Elismerte, hogy nem rendelte el azonnal az evakuálást, miután a hajó zátonyra futott.

Kifejezte részvétét az áldozatok családtagjainak. „Én is egész életemet fájdalomban fogom leélni”– fogalmazott. „Nem viselkedtem gyáván” – hangoztatta a kapitány. A hajószerencsétlenség éjszakáján a helyi kikötői kapitányság rögzítette a Schettinóval való beszélgetést, amely szerint ő az elsők között hagyta el a Costa Concordiát. A hajó evakuálását Giglio szigetének partjáról nézte.

Fotó: Europress/AFPFotó: Europress/AFP

 

Fotó: Europress/AFP

Forrás: MTI