Vallásnak ismerték el a fájlmegosztást

Meixner Zoltán

2012. január 5., csütörtök 12:47

Az illetékes hatóság 3 ezer svéd fájlmegosztó kezdeményezésére hivatalosan elismerte a Kopimizmus Egyházát. Azaz a fájlcserélésből vallás lett Svédországban.

A mozgalom már 2010 óta dolgozik azon, hogy ismerjék el az adatok megosztására és másolására irányuló hitüket. A kopimizmus kifejezés a „kopimi” azaz „copy me” fogalomból származik, amely nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy „másolj le engem”.  A szervezet úgy véli, hogy a kommunikáció és megosztás szent, és tiszteletben kell tartani, ahogy abban is hisznek, hogy az emberek kommunikációját nyomon követni vagy kihallgatni rossz dolog – számolt be az egyház törekvéseiről többek között a The Local és a Wired.

Isak Gerson, a vallásalapító. Forrás: isakgerson.se

Több visszautasítás után karácsony előtt aztán megtört a jég, és a svéd illetékes hatóság, a Kammarkollegiet (Jogi, Pénzügyi és Adminisztratív Szolgáltatások Ügynöksége) elfogadta hivatalosan is vallásnak a kopimizmust (és nem szektának). Isak Gerson, az alapító és Gustav Nipe, az elnök azonban csak az újévben tette közzé a döntésről szóló levelet.

Ahhoz, hogy pozitív elbírálásra számíthassanak, a kopimistáknak először formalizálniuk kellett az imádságaik vagy meditációik módját. A Wired kérdésére az alapító és uppsalai filozófiahallgató, Isak Gerson azt mondta (és ez talán nem is meglepő), hogy a fő rituáléjuk...

Ha kíváncsi a további részletekre, kattintson!