Válságstábot hívott össze a HDZ

MTI

2016. március 3., csütörtök 23:04

Valamivel több mint egy hónappal a horvát kormány megalakulása után megingott a kormánykoalíció, ami miatt az annak legnagyobb erejét képviselő pártszövetség, a HDZ Hazafias koalíciója válságstábot hívott össze csütörtökön, azt azonban – mielőtt elkezdte volna ülését – indoklás nélkül másnapra halasztotta.

A HDZ Hazafias koalícióját a vezető párton kívül még hét párt alkotja. Úgy alakult meg, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (amely eddig mindig egyedül mérette meg magát) választások előtti együttműködést írt alá a Horvát Szociálliberális Párttal (HSLS), a Horvát Parasztpárttal (HSS), a Horvát Jogpárttal (HSP), a Zagorje Demokrata Párttal (ZDS), a Horvát Demokrata Párttal (HDS), a BUZ Nyugdíjas Párttal, valamint a HRAST politikai szerveződéssel. Mivel a pártszövetség a novemberi választásokon nem tudta megszerezni a mandátumok többségét, a harmadik legerősebb párttal, a Híd Függetlenek Listájával lépett koalícióra.

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, amelyhez a kormány megalakulása után is kompromisszum nélkül ragaszkodott. Ezért még mindig van olyan tárca (a veteránügyi), amelynek élére nem sikerült minisztert kinevezni, ugyanakkor számos államtitkári és miniszterhelyettesi hely is betöltetlen maradt.

„Semmi sem működik”

A sajtóban megjelent találgatások szerint a két alelnök, Tomislav Karamarko (HDZ) miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov (Híd) között már régóta feszült a viszony, a kormányzás folyamatos alkudozások árán működik csak.

Politikai szakértők úgy vélik: míg Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő kerüli, hogy ideológiákról, kinevezésekről és politikai ellentétekről beszéljen, és helyette bejárja Európát, hogy befektetőket és szövetségeseket keressen, továbbá megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a kormány képes csökkenteni az államadósságot és a deficitet, addig a két alelnök csak rontja a kormányfő hitelét.

Arról, hogy egyre nagyobb az ellentét a két vezető párt között és a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene, Darinko Kosor, a Hazafias koalíció HSLS-es parlamenti képviselője, egyben a párt elnöke beszélt csütörtökön újságíróknak. „Vagy mindent újraindítunk, vagy új választásokat írunk ki, mert semmi sem működik” – mondta.

A képviselő szerint nem jól dolgozik a kormány, a parlament pedig a 2014-es jelentéseket tárgyalja hetek óta, mert egy hónap alatt egyetlen törvényjavaslatot sem nyújtott be a kabinet.

Pero Coric jogpárti képviselő mindezért a Hidat okolja. Coric szerint az Együttműködési Tanács, amelyet azért hoztak létre, hogy koordinálja a koalíciós pártok közötti együttműködést, már hetek óta nem ülésezik. „Zavaró tényezőnek” nevezte a Hidat, amiért nem tudnak döntéseket hozni. Arra utalt, hogy ez utóbbi pártnak a képviselői vétóik révén folyamatosan gátolják a döntések meghozatalát.

A két alelnök a „zsákmányon osztozkodik”

Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a HDZ és a Híd között nincs nézeteltérés. Szerinte a HDZ partnerei azért hangoskodnak, mert kevesebb tisztséget tudtak megszerezni maguknak, mint ha a pártszövetség egyedül nyerte volna meg a választásokat.

Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy eltelt negyvenöt nap és a két alelnök még mindig a „zsákmányon osztozkodik”.