Van, aki szándékosan marad ki belőle

tt

2012. május 29., kedd 16:25

A Nyirő József újratemetése körüli vitákból kimaradt Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az író műveinek kiadásában kellene versengeni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szándékosan tartotta magát távol a Nyirő József újratemetésével kapcsolatos vitától. „Helyeseltem, hogy az EMNP székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje nem avatkozott be a két másik polgármesterjelölt adok-kapokjába” – nyilatkozta kedden az MTI-nek Toró T. Tibor, azt hangsúlyozva, hogy a tervezett újratemetés helyi szervezőjeként Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltjének, az engedélyezés folyamatában pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben újabb mandátumra pályázó Bunta Levente polgármesternek jutott főszerep az újratemetés ügyében.

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő József erdélyi íróról.

Vélhetően a székelyudvarhelyi polgármester szándékos lépése miatt nem került sor vasárnap Nyirő József újratemetésére – írta meg lapunk. Lukács Csaba, a szertartás kommunikációs vezetője a Lánchíd Rádiónak úgy nyilatkozott: az erdélyi író fizikai újratemetése a napokban megvalósulhat. A Hír TV Kontraszt című műsora is a székely apostollal foglalkozott.


Toró úgy vélte, a román hatóságoknak, a székelyudvarhelyi polgármester hivatalának és a szervezőknek is megvan a maguk felelőssége a történtekért. Sajnálatosnak tartotta, hogy a „székely apostol hazatérése nem lehetett ünnep a székelység számára”.

Toró elmondta, nem tudja eldönteni, hogy tragikomédiaként vagy a komédia határát súroló tragédiaként könyvelje el a történteket. „Most már nem az újratemetés szervezésében kellene vetélkedni, hanem abban, hogy ki tudja újra kiadni Nyirő József műveit. Most az a feladat, hogy minél többen ismerjék meg a székely apostol írásait. Így kellene megismertetni Nyirő Józsefet, nem pedig egy túlpolitizált esemény virtuális főszereplőjeként” – jelentette ki Toró T. Tibor.

Kedden az EMNP székelyudvarhelyi szervezete is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben közölte: nem tiszte eldönteni, hogy a polgármester vagy a szervezők hibáztak, de megannyi jele van annak, „hogy egyik fél sem a kegyeleti szertartás méltóságát tartotta szem előtt” – áll a közleményben.

Forrás: MTI