Váratlan kéréssel állt elő az államfő

PR

2012. január 13., péntek 20:59

A román egészségügy privatizálásáról szóló törvénytervezet társadalmi vitájának leállítását kérte Traian Basescu román államfő Emil Boc miniszterelnöktől pénteken.

Az államfő a hírtelevíziók által élőben közvetített nyilatkozatában jelentette be a váratlan kérést, hiszen éppen ő volt az, aki decemberben többször állást foglalt a jogszabály társadalmi vitára bocsátása mellett. Basescu az egészségügy privatizációját szorgalmazza, amit a tervezet szabályoz. Ugyanakkor az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben.

Az államfő a héten egy televíziós műsorban éles szóváltásba keveredett a Romániában nagy köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot. A Basescu által támogatott tervezet ugyanis a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről, s ezt követően több romániai nagyvárosban szimpátiatüntetést szerveztek az emberek az orvos mellett.

Basescu pénteki nyilatkozatában csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a szakma és a lakosság egy része is ellenzi az egészségügy reformját, holott a jelenlegi rendszer rosszul működik, „virágzik a korrupció”. Ezért Basescu azt kérte a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a társadalmi vitából a tervezetet, amelyet egyébként az államelnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozott ki.

Forrás: MTI