Váratlanul menesztették a cseh igazságügy-minisztert

TK

2012. június 27., szerda 13:34

Váratlanul menesztették a cseh kormányból szerdán Jirí Pospísil igazságügyi minisztert.

„Václav Klaus köztársasági elnök Petr Necas kormányfő javaslatára szerda délelőtt visszahívta tisztségéből Jirí Pospísil igazságügyi minisztert” – közölte minden további részlet nélkül Radim Ochvat, az államfő szóvivője. A miniszterelnök később rendkívüli sajtóértekezleten azt mondta, hogy Pospísil menesztésének oka a költségvetési fegyelem megsértése.

„Minden miniszterrel közöltem, hogy a takarékos költségvetés ellen csak azzal tiltakozhatnak, hogy beadják lemondásukat” – jelentette ki a kormányfő. Kifejtette: Pospísil ennek ellenére tárcája számára olyan költségvetési tervet terjesztett be, amely egymilliárd koronával magasabb, mint a megengedett jövő évi összeg, ami elfogadhatatlan. „Ez bomlasztó hatással van a kormányra, ezért azonnal lépnem kellett, mert a kormányban senkinek sem lehet privilégiuma” – magyarázta Necas.

Pospísil ugyanis miniszteri tisztsége mellett még a Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke is. Az ODS élén Necas áll. Helyi megfigyelők szerint Pospísil leváltásának valódi oka nagy valószínűséggel nem a költségvetés, hanem a cseh államügyészségben az utóbbi időben történt személycserék, amelyekre eltérően tekintett Pospísil, illetve Necas. Pospísil egyébként a kabinet egyik legnépszerűbb és legjobbnak tartott minisztere volt. A közvélemény elsősorban az ő érdemének tudja be, hogy sikerült elfogadtatni az új büntető törvénykönyvet, amely a még a hatvanas évekből származó jogszabálygyűjteményt váltotta fel. A politikus már Mirek Topolánek jobbközép kabinetjében (2006–2009) is vezette az igazságügyi tárcát.

Forrás: MTI