Varsóban őrizetbe vették Lukasenka vetélytársát

TK, 2011. december 12., hétfő 21:25, frissítve: hétfő 21:25
A lengyel határőrség őrizetbe vette hétfőn a varsói Chopin (Okecie) repülőtéren Alesz Mihalevics fehérorosz ellenzéki személyiséget, aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök fő vetélytársa volt a tavalyi elnökválasztáson.

Mariusz Sokolowski, az országos rendőrkapitányság szóvivője azt közölte a TVN24 hírtelevízióval, hogy Mihalevicset az Interpol körözi a fehérorosz ügyészség megkeresése alapján. A lengyel szolgálatok ezért kötelesek voltak automatikusan őrizetbe venni a fehérorosz ellenzéki politikust – magyarázta.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő abszurdnak minősítette a Mihalevics elleni vádakat. Az őrizetbe vételre hétfő délután került sor, amikor Mihalevics Londonba készült utazni. Mielőtt felszállt volna a repülőgépre, a lengyel határőrség tagjai letartóztatták. A hírtelevízió közlése szerint a lengyel ügyészség a helyzet értékelése után valószínűleg elrendeli Mihalevics szabadon engedését. Ily módon eleget tesznek a nemzetközi kötelezettségnek, és a fehérorosz ellenzéki is visszanyeri szabadságát.

Mihalevics őrizetbe vétele meglehetősen szerencsétlen időpontban történt. Radoslaw Sikorski külügyminiszter éppen hétfő délután fogadja a közelmúltban többéves börtönbüntetésre ítélt Alesz Beljackij fehérorosz aktivista feleségét. Beljackijt a lengyel és a litván ügyészség elővigyázatlansága buktatta le, mert a fehérorosz ügyészség kérésére kiadták lengyelországi és litvániai bankszámlájának adatait, s a fehérorosz hatóságok ennek alapján indítottak eljárást ellene adóelkerülés címén és ítélték hosszú börtönbüntetésre.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása