Vasárnap meglesz az eredmény

WA

2012. június 23., szombat 18:30

Vasárnap jelentik be az egyiptomi elnökválasztás második fordulójának eredményét – közölte szombaton a központi választási bizottság egyik tagja.

„Az elnökválasztási eredményeket bejelentő sajtótájékoztató június 24-én délután 3 órakor (közép-európai idő szerint is 15 óra) lesz” – mondta Hatem Bagato, a testület főtitkára.

Az egy hete, június 16–17-én lebonyolított második forduló után a két rivális elnökjelölt – Ahmed Safík tábornok, a légierő volt parancsnoka és Mohammed Murszi iszlamista politikus, a Muzulmán Testvériség mozgalom jelöltje – egyaránt magát hirdette ki győztesnek a felek saját adatai alapján.

Az eredmény bejelentését eredetileg csütörtökre tervezték, de elhalasztották, miután a választási bizottság szerint mindkét jelölt stábjából nagyon sok kifogás érkezett, amelyeket ki akartak vizsgálni.

A Muzulmán Testvériség kedd este Kairó központjában tömegtüntetéssel tiltakozott annak gyanúja miatt, hogy el akarják venni mozgalmuktól a győzelmet. A múlt hét végi voksoláson az 50 millió választójogosult nagyjából fele vett részt; s hírek szerint nagyon csekély, alig néhány tized százalék volt a különbség a két jelölt támogatottsága között.

Az előző elnök, Hoszni Mubarak tavaly februárban harminc év után kényszerült távozni a hatalomból példátlan tömegtüntetések hatására. Idén június 2-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őt csaknem 900 békés tüntető haláláért viselt felelőssége miatt.

A 84 éves Mubarak egészségi állapota azóta drámaian megromlott. A szíve múlt hétfőn kétszer is leállt, de sikerült őt újraéleszteni. A MENA állami hírügynökség keddi jelentése szerint agyvérzése volt. Egy nappal később nevük elhallgatását kérő tisztviselők arról számoltak be, hogy Mubarakot lekapcsolták a lélegeztetőgépről, s bár szíve és más létfontosságú szervei működnek, az elnök kómában van.

Forrás: MTI