Véget ért az unió gazdasági embargója

tt

2012. április 23., hétfő 13:52

A Mianmar (egykori Burma) elleni szankciók felfüggesztéséről döntöttek az Európai Unió (EU) külügyminiszterei, ám a fegyvereladásra vonatkozó embargó továbbra is érvényben van – közölték hétfőn diplomaták.

Az egy évre szóló felfüggesztő intézkedést – amely többek között 800 mianmari vállalatot és mintegy 500 embert érintettek – luxemburgi tanácskozásukon fogadták el a külügyminiszterek. Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő ezzel összefüggésben elmondta: az EU támogatni szeretné az országban végbemenő változásokat, hogy azok maradandóak legyenek.

Az MNO korábban megírta: a Mianmar elleni gazdasági szankciók felfüggesztése mellett állt ki  április közepén David Cameron, aki az Európai Unió kormányfői közül elsőként látogatott a dél-ázsiai államba azóta, hogy véget ért a katonai junta uralma.

A külügyminiszterek közleményéből kiderült, hogy az unió ezentúl is tüzetesen nyomon követi az országban történő eseményeket, s továbbra is a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon bocsátását szorgalmazza. Az EU egyben az etnikai konfliktusok beszüntetését és a humanitárius segítségnyújtás javítását sürgeti. Ashton egyébként ezen a héten Mianmarba látogat.

Az unió egyebek között utazási tilalmat és az unióban található vagyonukhoz való hozzáférés tilalmát tartotta érvényben több száz mianmari személy, vállalat és szervezet ellen. Az EU tavaly óta már több ízben enyhített az ázsiai országot sújtó büntetőintézkedéseken.

Az unió gesztusa mögött az áll, hogy a 2011 márciusában hatalomra került új mianmari vezetés engedélyezte Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus visszatérését a politikai életbe, szabadon engedett több száz politikai foglyot, és megkezdte a tárgyalásokat a lázadó etnikai kisebbségekkel.

Forrás: MTI