Véget vethet a vérontásnak a terv + Képek

NT

2012. március 27., kedd 15:25, frissítve: kedd 16:15

Szíria elfogadta az Annan-tervet – közölte Genfben és Bejrútban egy időben kiadott közleményében az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szóvivője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által március 21-én jóváhagyott hatpontos béketervében Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár a többi között azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és az ellenzék között. A Pekingben tartózkodó Annan szóvivője, Ahmad Fauzi szerint a damaszkuszi döntés „fontos kezdő lépés, amely véget vethet az erőszaknak és a vérontásnak”.

Fotó: Reuters Kofi Annan, korábbi ENSZ-főtitkár: Azonnali tűzszünet kell
Mint ahogy az MNO korábban beszámolt róla, ezen az állásponton vannak Moszkvában is: az orosz államfő terve tűzszünetet és az erőszak befejezését irányozza elő Szíriában. A témával kapcsolatban vasárnap kezdődnek tárgyalások.

A terv várhatóan lehetővé teszi „olyan környezet létrejöttét, amely kedvez a szíriai nép jogos törekvéseit szolgáló politikai párbeszédnek” –  tette hozzá a szóvivő. A fentieken kívül előírja a fegyveres erőszak minden formájának minden fél általi beszüntetését, humanitárius segély akadálytalan eljuttatását a harcok által érintett övezetekbe és az önkényesen fogva tartottak szabadon engedését, az újságírók szabad mozgását az egész ország területén, valamint a gyülekezés és tüntetés szabadságát.

A szír elnök családja: kitiltva

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken döntöttek a Szíriával, Iránnal, valamint Fehéroroszországgal szembeni szankciók megszigorításáról – közölték Brüsszelben.

A harcok azonban nem érnek azonnal véget, heves összecsapások zajlottak le kormányerők és lázadók között, azok átnyúltak libanoni területre is, és heves ágyútűz zúdult a gyéren lakott falusi határvidékre – mondták tisztségviselők. Szíriai katonák mindamellett nem lépték át a libanoni határt két libanoni biztonsági tisztségviselő beszámolója szerint.

Sajtójelentések szerint Annan a kínai kormányfővel lezajlott találkozóján Kofi Annan aláhúzta: tudja, hogy Kína már eddig is támogatóan vett részt a válság rendezésében, de továbbra is Peking segítségét és tanácsát kéri.

Fotó: Reuters Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai megbízottja, volt ENSZ-főtitkár beszél VEN Csia-pao kínai miniszterelnökkel a pekingi Nagy Népi Csarnokban. Annan a szíriai vérontás megállítása érdekében kidolgozott hatpontos béketervéről tárgyal a kínai vezetőkkel.


Vennel folytatott megbeszéléseivel kapcsolatban elégedettségének adott hangot. Ven Csia-pao aláhúzta, a szíriai kérdés kritikus szakaszban van, a válság katasztrófába sodorta a szíriai embereket, s befolyással van a közel-keleti térség békéjére és stabilitására – idézi a miniszterelnököt a Hszinhua hírügynökség.

Ven kijelentette, Kína támogatja Annan erőfeszítéseit, a jövőben is szoros egyeztetést tart fenn vele és együtt dolgozik a nemzetközi közösséggel a közvetítői erőfeszítések sikerét elősegítő körülmények megteremtésén. A kínai miniszterelnök szerint az első és legfontosabb a szíriai polgárok életének és biztonságának szavatolása; valamennyi érintett felet felszólította az erőszak azonnali leállítására, a nemzetközi humanitárius erőfeszítések támogatására, valamint a békefolyamat alapjainak megteremtésére.

Moszkva szkeptikus

Annak ellenére, hogy a damaszkuszi kormány bejelentette, hogy elfogadja az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának hatpontos béketervét, a szíriai ellenzék nyilatkozatai nem adnak okot az optimizmusra – vélekedett Lukasevics, és emlékeztetett: a Bassár el-Aszad ellen harcoló ellenzék csak abban az esetben hajlandó tárgyalni, ha a szíriai elnök távozik a hatalomból. Lukasevics hozzátette, hogy Moszkva ezt a követelést feleslegesnek és végrehajthatatlannak tartja. „Kezdettől fogva abban bíztunk, hogy Kofi Annan küldetését a szíriai vezetés és az ellenzék egyaránt támogatni fogja” – mondta.

A külföldre utazni szándékozó 18 és 42 év közötti szíriai férfiaknak a jövőben engedélyt kell kérniük a hatóságoktól – jelentették hírportálok. Bővebben >>>

Bassár el-Aszad elnök kedden a kormányellenes harc egy korábbi fellegvárába, a közép-szíriai Homsz város Bába-Amr negyedébe látogatott, amelyet heteken át ostromolt, majd március 1-jén elfoglalt a hadsereg – közölte az állami televízió. Ezalatt több száz szíriai ellenzéki ült össze a törökországi Isztambulban, hogy megvitassa az Aszad utáni idők feladatait és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a fő ellenzéki koalíció javaslatát egy „demokratikus köztársaság” felépítésére.

A legnagyobb internetes lexikon szerint az Annan-terv eredetileg egy ENSZ-javaslat volt az 1974 óta megosztott Ciprus egyesítésére, azaz a déli szabad állam és a szakadár Észak-Ciprusi Török Köztársaság integrálására, Egyesült Ciprusi Köztársaság néven. A javaslat nevét Kofi Annan ENSZ-főtitkárról kapta, aki Didier Pfirter svájci diplomatával közösen dolgozott a projekt sikerén. A terv a róla tartott 2004-es népszavazáson – főként a görög-ciprióták elutasító álláspontja miatt – elbukott.

Forrás: MNO, MTI