Verespatak: sokba fog kerülni Romániának a késlekedés + Videó

TK, 2012. április 10., kedd 20:50, frissítve: szerda 08:02
Traian Basescu államfő a román kormány új környezetvédelmi miniszterétől azt kérte, hogy vessen véget az időhúzásnak a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében. Erről az újonnan kinevezett tárcavezető, Korodi Attila keddi beiktatása alkalmából beszélt a román államfő.

Traian Basescu szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy ne termelje ki az aranyat, rezet és palagázt, amivel rendelkezik, szerinte ezt a kincset a munkahelyteremtés miatt is fontos hasznosítani. Hozzátette: a verespataki aranybánya megnyitásának felelősségét 1997 óta próbálják egymásra hárítani a különböző román hatóságok, de az időhúzás nagyon sokba fog kerülni az országnak, amikor a befektető kártérítési pert indít majd Románia ellen.

„Aki Verespatak és Veresvölgy (Rosia Poieni) környezetkárosodása miatt aggódik, azt arra kérem, látogasson el a térségbe, és győződjön meg arról, milyen környezeti károkat okozott eddig az állami bányászat. Romániának nincsenek eurómilliárdjai korszerű technológiák importjára, amelyek lehetővé tennék az arany, a réz és a palagáz környezetkímélő kitermelését, ezért az egyedüli megoldás, a külföldi cégek partnersége” – fejtegette a román államfő.

Basescu szerint érdemes összevetni azt, hogy a verespataki kitermelés 16 év alatt 3 milliárd eurónyi hasznot hozna az országnak, míg Románia minden évben 3,6 milliárd euró veszteséget halmoz fel a nyugdíjalapnál elegendő munkahely és munkavállaló hiányában.

„Véget kell vetni a hazugságnak és a demagógiának mind a politikában, mind a sajtóban. Azt kérem öntől, miniszter úr, hogy amennyiben ön is életképesnek tartja a verespataki beruházást, akkor sürgősen adja ki az engedélyt, ha pedig nem, akkor mondjon nemet a beruházónak, mert minden további aktatologatás rengetegbe fog kerülni Romániának a közelgő perben” – érvelt Basescu.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter kedd este tette le a hivatali esküt Traian Basescu előtt, a házelnökök, a miniszterelnök és a kormány többi tagja jelenlétében. A beiktatási ceremónián – a román szokásjog szerint – csak az államfő mondott beszédet, így Korodi Attilának nem kellett nyilvános választ adnia Traian Basescunak.

Verespatakon a kanadai tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A bányanyitásra a román szakminisztérium eddig nem adott ki környezetvédelmi engedélyt.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása