Vészforgatókönyv készül Berlinben?

Keresztes Lajos

2012. március 31., szombat 13:13, frissítve: szombat 13:36

A Der Spiegel hamburgi hírmagazin internetes kiadásában közli Florian Gathmann és Stefan Simons cikkét „Merkel csapata felkészül a Sarkozy-buktára” címmel.

Sikerül mégis visszatérnie? Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szocialista kihívójával szemben már reménytelenül lemaradottnak tűnt a közvélemény-kutatásokban, most úgy tűnik, elkezdte behozni lemaradását.

Berlinben a kancellár abban bízik, hogy Sarkozy végül mégiscsak győzni fog, mert a hivatalban lévő elnökben minden ellentét ellenére megbízható partnert ismert meg. Az euró megmentésben Sarkozy oldalán harcolt Merkel, legutóbb az európai fiskális paktum esetében is. Ezzel szemben Hollande már bejelentette, elnökként azonnal újra kívánja tárgyalni az eladósodás elleni megállapodást. Merkel szempontjából végzetes lenne, ha az új EU teljes pénzügyi megállapodása ismét meginogna.

Az első óvatos kapcsolatok már szövődnek Hollande és Merkel között. Természetesen nem hivatalosan, és csak munkaszinten. Minden más különösnek hatna, miután a kancellár a kampányban egyértelműen állást foglalt Sarkozy mellett. Hollande-dal való találkozóra – amire a szocialista politikus hivatalosan kérte Merkelt – máig nem került sor.

(Der Spiegel)