Vesztett Boris Tadić

TK

2012. május 7., hétfő 07:48, frissítve: hétfő 10:49

A nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) vezet a szerb parlamenti választásokon a vasárnap éjszakai részeredmények szerint. A Köztársasági Választási Bizottság közlése szerint az ellenzéki párt több mint 3 százalékponttal előzi meg az eddig kormányzó, Boris Tadić vezette, Európa-barát Demokrata Pártot (DS).

Az elnökválasztáson a nacionalista Tomislav Nikolić 1,8 százalékponttal több szavazatot kapott a választóktól, mint Boris Tadić, a Demokrata Párt jelöltje. Az új államfő kettejük közül kerül ki.

Az első részeredmények szerint még Boris Tadić vezetett. Bővebben>>>


Szerbiában vasárnap tartottak országos, illetve tartományi parlamenti választásokat, továbbá elnökválasztást is. Ez utóbbin 12 jelölt indult, köztük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje. Bővebben>>>

Az elnökválasztás részeredményei szerint Nikolić a szavazatok 25,47 százalékát kapta, Tadićra a választók 23,6 százaléka adta le voksát. A választás kétfordulós, a második fordulóra – amelyen a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt indul – május 20-án kerül sor, és immár végleges, hogy Tomislav Nikolić, valamint Boris Tadić részvételével.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltje a legutolsó eredmények szerint a szavazatok 1,2 százalékát kapta.

Az egyfordulós országos parlamenti választásokon – a voksok mintegy 60 százalékának feldolgozása alapján – a Nikolić vezette Szerb Haladó Párt (SNS) az első 24,7 százalékkal, míg a Demokrata Párt a második 21,29 százalékkal. Az Ivica Dačić által vezetett Szerb Szocialista Párt 16,65 százalékot kapott, és ezzel az eredménnyel a mérleg nyelveként eldöntheti, hogy kihez csatlakozik. Dačić máris jelezte, hogy a nacionalista SNS-sel is hajlandó tárgyalni. Szerbiában eddig Tadić Demokrata Pártja és a Szerb Szocialista Párt koalícióban kormányzott.

A belgrádi parlamentbe bejutott még a Liberális Demokrata Párt (LDP), az Egyesült Régiók (URS), a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), valamint a Szerb Szocialista Párt (SPS). A Hágában elítélt Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) csekély mértékben egyelőre a bejutási küszöb alatt van.

Ugyancsak bejutott a szerb törvényhozásba a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a voksok 2,4 százalékával, továbbá a Vlachok Pártja (VP) 0,5 százalékkal. A kisebbségi pártok számára a parlamenti küszöb a szerb pártokra érvényes 5 százalék helyett mindössze 0,4 százalék volt.

A Vajdaságban ugyancsak vasárnap tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választásokat rendeztek. A választás kétfordulós, a második fordulóra szintén május 20-án kerül sor.

A magyar pártok első fordulós tartományi választási eredményeire vonatkozóan késő éjszaka még nem álltak rendelkezésre értékelhető adatok. A választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség mellett indult még a Vajdasági Magyar Demokratikus Párt (VMDP), a Magyar Remény Mozgalom (MRM) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ).

Forrás: MTI