Visszaállítaná a határellenőrzést Lengyelország

TK

2012. április 23., hétfő 18:09

Lengyelország visszaállítaná határain az ellenőrzést a labdarúgó Európa-bajnokság idejére – közölték hétfőn Hans-Peter Friedrich német és Jacek Cichocki lengyel belügyminiszter találkozójának apropóján német források.

Varsó kérésével az Európai Bizottságot is megkereste. Az ellenőrzés, amelyet fenyegetettségtől függően, illetve bizonyos játéknapokon állítanának vissza, állítólag nem fogja érinteni a turizmust és az áruforgalmat.

A 2006-os labdarúgó-világbajnokság alatt a rendező Németország is hasonló intézkedéseket léptetett életbe.

A labdarúgó EB-t június 8. és július 1. között tartják Lengyelországban és Ukrajnában.

Lengyelország 2007-ben csatlakozott az uniós polgárok szabad mozgását biztosítani hivatott schengeni övezethez. A zóna jelenleg 23 EU-tagországot foglal magába, valamint része Svájc és Liechtenstein is.

Az övezethez tartozó országok indokolt esetben ideiglenesen visszaállíthatják határaikon az ellenőrzést. Spanyolország például az Európai Központi Bank május 3-i barcelonai találkozója alkalmából tesz így a francia–spanyol határszakaszon. A schengeni szerződés szerint erre csak a közrendre leselkedő veszély esetén van lehetőség.

Emellett Franciaország és Németország a múlt héten javasolta, hogy az EU hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, legföljebb egy hónapra történő visszaállításának lehetőségéről olyan esetekben, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

Forrás: MTI