Varsó kérésével az Európai Bizottságot is megkereste. Az ellenőrzés, amelyet fenyegetettségtől függően, illetve bizonyos játéknapokon állítanának vissza, állítólag nem fogja érinteni a turizmust és az áruforgalmat.

A 2006-os labdarúgó-világbajnokság alatt a rendező Németország is hasonló intézkedéseket léptetett életbe.

A labdarúgó EB-t június 8. és július 1. között tartják Lengyelországban és Ukrajnában.

Lengyelország 2007-ben csatlakozott az uniós polgárok szabad mozgását biztosítani hivatott schengeni övezethez. A zóna jelenleg 23 EU-tagországot foglal magába, valamint része Svájc és Liechtenstein is.

Az övezethez tartozó országok indokolt esetben ideiglenesen visszaállíthatják határaikon az ellenőrzést. Spanyolország például az Európai Központi Bank május 3-i barcelonai találkozója alkalmából tesz így a francia–spanyol határszakaszon. A schengeni szerződés szerint erre csak a közrendre leselkedő veszély esetén van lehetőség.

Emellett Franciaország és Németország a múlt héten javasolta, hogy az EU hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, legföljebb egy hónapra történő visszaállításának lehetőségéről olyan esetekben, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.