Visszadobták a kasztrálásról szóló törvényt

NT

2012. április 24., kedd 21:06

A pedofilok kémiai kasztrálásáról szóló törvény felülvizsgálatára kérte a moldovai parlamentet kedden Nicolae Timofti elnök arra hivatkozva, hogy a törvény sérti az alapvető emberi jogokat.

Az államfő szerint „az érintett beleegyezése nélkül zajló orvosi beavatkozás kimeríti az embertelen bánásmód fogalmát”, ezért visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek. A képviselők megváltoztathatják a törvényt, vagy – Timofti ellenkezését figyelmen kívül hagyva – újra elfogadhatják azt.

A törvényhozás múlt hónap elején döntött a vitatott jogszabályról, amely júliustól lépne érvénybe. A jogszabályra a képviselők szerint azért volt szükség, mert az elszegényedett volt szocialista ország a gyermekprostitúció és a nyugati országokból odalátogató pedofilok paradicsomává vált.

A „kémiai kasztrálás” voltaképpen hormonkezelést jelent, amelynek során tesztoszteronszint-csökkentő hormonokat adnak be az elítéltnek, akinek így megcsappan a szexuális vágya és a termékenysége.

Az új szabályozás értelmében az elítélt pedofilokat mindenképpen kasztrálnák, míg a nemi erőszaknál ez esetfüggő. A törvény a külföldi állampolgárokra is vonatkozik.

Máshol is problémák övezik a kasztrációt, az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága nemrég felszólította Németországot, hogy vessen véget a szexuális bűncselekményeket elkövetők sebészi kasztrálásának.

Németország – Csehországgal együtt – azon kevesek közé tartozik Európában, ahol engedélyezik a kasztrálásnak ezt a módját azokon, akiknél rendellenes szexuális magatartásuk miatt fennáll nemi bűncselekmény – gyilkosság, nemi erőszak, pedofília – elkövetésének veszélye.

Egyébként két héttel ezelőtt Oroszországban olyan törvényt hoztak, hogy a jövőben kasztrálhatják a gyerekeket szexuálisan megbecstelenítő személyeket. A törvény értelmében a pedofil személyek kasztrálása vegyi úton s önkéntes alapon történik.

Forrás: MNO,MTI