Visszafordíthatatlan nyitást vár az EU főképviselője

PR

2012. április 28., szombat 13:24, frissítve: szombat 13:34

A reformfolyamat folytatására hívott fel burmai (Mianmar) látogatásán szombaton Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel közösen tartott ranguni sajtóértekezletén.

A politikai nyitásnak visszafordíthatatlannak kell lennie – mondta Ashton, hozzátéve: tudja, hogy az átalakulási folyamat bizonyos időt vesz igénybe. A főképviselő Rangunban megnyit egy új EU-irodát, amely főként a segélyprogramok lebonyolítását felügyeli majd, de politikai szerepe is lesz. Bruneiben, az európai és délkelet-ázsiai külügyminiszterek és magas rangú diplomaták találkozójának a végén, pénteken Ashton kijelentette, hogy az iroda megnyitása „az első lépés” a teljes körű diplomáciai kapcsolatok felvétele felé.

Ashton hétfőn a burmai fővárosban, Najpjidóban Thein Szein államfővel is tárgyal, akit közlése szerint arra fog biztatni, hogy tegyen még többet az átmenet érdekében. A volt tábornok tavalyi hatalomra kerülése óta széles körű változásokat kezdeményezett, üdvözölte Szú Kji pártjának részvételét a politikai életben, és politikai foglyokat bocsátott szabadon.

Az április 1-jei időközi parlamenti választáson Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért a rendelkezésre álló 45 parlamenti mandátumból 43-at szerzett meg. Az ellenzéki vezető életében először maga is bekerült a törvényhozásba. Előzőleg évtizedeken át börtönben ült vagy házi őrizetben tartották.

Az MNO korábban megírta: a Mianmar elleni gazdasági szankciók felfüggesztése mellett állt ki  április közepén David Cameron, aki az Európai Unió kormányfői közül elsőként látogatott a dél-ázsiai államba azóta, hogy véget ért a katonai junta uralma.

Az EU a hét elején úgy döntött, hogy a kedvező változásokra való tekintettel hatályon kívül helyezi a Burmát 1988 óta kormányzó katonai junta ellen életbe léptetett átfogó büntetőintézkedéseket. A junta feloszlása és a polgárinak nevezhető kormány megalakulása óta magas rangú külföldi politikusok egész sora, köztük David Cameron brit miniszterelnök és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tett látogatást az országban. Vasárnap a délkelet-ázsiai országba várják Guido Westerwelle német külügyminisztert is.

Forrás: MTI