Ciprus

Visszalép az államfő

TT, 2012. május 14., hétfő 19:48
Nem indul újra az elnöki posztért Dimitrísz Hrisztofiasz ciprusi államfő, mivel kevés esély látszik arra, hogy az etnikailag megosztott sziget újraegyesülhet elnöki mandátuma 2013-as lejárta előtt.

Hrisztofiasz hétfőn közölte: döntésével egy korábbi ígéretének tesz eleget, miszerint ha az Észak-ciprusi Török Köztársasággal nem sikerül megoldásra jutni a sziget újraegyesítéséről, nem indul a második elnöki terminusért.
A Szovjetunióban tanult 66 éves Hrisztofiasz az első hivatalban lévő ciprusi elnök, aki nem indul újra azt követően, hogy a sziget 1960-ban függetlenné vált Nagy-Britanniától.

A görögök és törökök lakta Ciprus 1974-ben szakadt két részre, amikor Törökország katonai beavatkozást hajtott végre azon görög puccskísérletet követően, amelynek egyik fő célja a sziget Görögországgal történő egyesítése lett volna. A görögök lakta Ciprusi Köztársaság 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám az 1983-ban magát függetlenné nyilvánító Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el.

Az ENSZ közvetítésével zajló több évtizedes béketárgyalások eddig semmilyen eredményre nem vezettek. A görög ciprióták 2004-ben népszavazáson utasították el a Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár nevével fémjelzett újraegyesítő béketervet.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása