„Visszavonják” az elismerést

TK, 2012. február 4., szombat 16:33, frissítve: szombat 16:33
A tunéziai elnök szombaton bejelentette, országa megszakítja kapcsolatait a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzattal, s ennek első lépéseként kiutasítja Szíria tuniszi nagykövetét.

Az üzenetet Facebook-oldalára tette fel Monszef Marzúki államfő, közölve: „Tunézia bejelentette, megindítja a szíriai nagykövet kiutasításának folyamatát és a Damaszkuszban hatalmon lévő rezsim elismerésének visszavonását.”

A Szíriában történt újabb erőszakcselekményekre reagálva, a tunéziai elnök leszögezte: „Az egyetlen megoldás Bassár el-Aszad elmozdítása a hatalomból és egy demokratikus átmenet elindítása.”

Az államfői hivatal egyik tisztségviselője a TAP hivatalos tunéziai hírügynökségnek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy a lépés válasz a péntek éjjel Homszban történt „véres mészárlásra”, arra a tüzérségi támadásra, amely szíriai aktivisták beszámolói szerint több mint kétszáz ember halálát okozta a próféta születésnapjának, az úgynevezett al-Maulid ünnepségének előestéjén.

A tuniszi vezetés állásfoglalásának külön jelentőséget ad, hogy 2010 végén éppen Tunéziából indultak el az arab tavasz felkelései, amelyek következtében azóta Egyiptomban, Líbiában és Jemenben is megdöntötték az évtizedek óta fennálló rezsimeket, s a szíriai tiltakozásokat is kétségtelenül ezek a forradalmi változások ihlették.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása