Viszályt okozott az ellenzéki pártban a blogbejegyzés

PR, 2012. április 17., kedd 14:26
Belpolitikai botrányt és pártbeli viszályt okozott Finnországban egy blogbejegyzés, amelyben ruhájuk ujján elhelyezett megkülönböztető jelzés bevezetését javasolta a kisebbségek számára a jobboldali populista Igazi Finnek párt egy parlamenti képviselőjének munkatársa.

A múlt héten közzétett írás – amelyet James Hirvisaari képviselő segítője jegyez – azután jelent meg, hogy a rendőrséghez számos panasz érkezett külföldiek ok nélkül történt igazoltatása miatt. A szerző, Helena Eronen korábban szatirikus hangvételűnek nevezte írását. Eronen az inkriminált bejegyzésben azt írta: Ha minden külföldit a nemzeti hovatartozását jelző jelvény viselésére köteleznének, a rendőrség rögtön tudná, hogy „aha, ez egy muszlim Szomáliából” vagy „aha, ez egy koldus Romániából”. A muszlimok félholdat, az oroszok sarlót és kalapácsot, a kambodzsaiak aknákat, az USAmerikaiak pedig hamburgert (viselhetnének ruhaujjukon)”. A bejegyzést néhány órával publikálását követően törölték.

Eronent – akit egy bíróság tavaly decemberben pénzbüntetésre ítélt gyűlöletbeszédért – éles kritikák érték javaslata miatt, amely sokakban a náci Németországban a zsidók megkülönböztetésére használt sárga csillag emlékét idézte fel. Az Igazi Finnek – a legnagyobb ellenzéki párt – frakciója az esetet követően Eronen elbocsájtásáról döntött, Hirvisaari azonban tiltakozott ez ellen. Pirkko Ruohonen-Lerner frakcióvezető ezért annak kivizsgálására kérte a parlament adminisztrációs igazgatóját, hogy lehetséges-e az asszisztens elbocsájtása a képviselő beleegyezése nélkül, Eronen munkaadója ugyanis hivatalosan a parlament. Ezzel párhuzamosan a finn YLE rádió arról számolt be hétfőn, hogy belső kritikák érték a frakcióvezető eljárását.

A jobboldali populista Igazi Finnek párt a voksok 19 százalékát szerezte meg a tavaly áprilisi parlamenti választásokon. Az idegenellenes lózungjairól és Európa-ellenes álláspontjáról ismert politikai erő tagjai korábban számos botrányos kijelentést tettek a bevándorlókra és a kisebbségekre. Az utóbbi időben azonban a párt megpróbált tenni ez ellen, és szigorúbban kezeli szabados szájú képviselőit. Márciusban például az Igazi Finnek egy önkormányzati politikusát rasszista kijelentései miatt zárták ki a pártból.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása