John Kirby

Washington nem kért bocsánatot Irántól

MTI, 2016. január 13., szerda 20:07
Az amerikai külügyi szóvivő délelőtt megerősítette azt, amit reggel az amerikai alelnök a CBS televízióban mondott: az Egyesült Államok nem kér bocsánatot Irántól a hajóincidens miatt.

„Semmi alapjuk nincs azoknak a jelentéseknek, miszerint John Kerry külügyminiszter bocsánatot kért volna Irántól” – fogalmazott újságíróknak John Kirby külügyi szóvivő, aki tájékoztatója után Twitter-üzenetében azt írta, „nulla értékük van az ilyen kijelentéseknek”. Kirby megismételte John Kerry reggeli nyilatkozatát, melyben az amerikai diplomácia vezetője háláját fejezte ki az iráni hatóságoknak az együttműködésért és a probléma gyors megoldásáért. Kirby megjegyezte, hogy maga az iráni külügyminiszter, Dzsavad Zarif sem tett említést esetleges bocsánatkérésről abban a Twitter-bejegyzésében, melyet az amerikai haditengerészek szabadon bocsátása után tett közzé.

Biztonságban vannak a matrózok

Közben az amerikai haditengerészet illetékesei is nyilatkozatot tettek közzé, melyben megerősítik, hogy a tíz haditengerész már biztonságban van. Közleményében a haditengerészet is megerősítette: nincs semmi jele annak, hogy a matrózoknak bármi bántódásuk esett volna.

Az elnökjelöltségre pályázó politikusok közül eddig még csak a republikánus színekben induló Donald Trump hallatta a hangját. Trump, aki eddig már többször is gyöngeséggel vádolta meg az Obama-kormányzat külpolitikáját, most úgy fogalmazott az egyik kampányrendezvényen, hogy a matrózok fogva tartása „mutatja, hogy hová a pokolba tartunk”.

A tíz amerikai tengerészt még kedden vették őrizetbe amiatt, hogy két hajóval megsértették a Perzsa-öbölben az ország felségvizeit.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása