Pleschinger Gyula reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Európai Bizottság csak a jegybank ügyéhez kapcsolja az IMF-tárgyalások megkezdését.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly megerősítette, hogy a testület az április 7-i határidőre megkapott minden választ, benne „minden szükséges információt, amelyet kért”. Hangoztatta, a végrehajtó szervnél most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban elemezzék a válaszokat.

Bailly reményét fejezte ki, hogy szilárd jogi alapokon álló értékelés születik, és az alapján a bizottság a következő hetekben döntést hozhat a kötelezettségszegési eljárások ügyében. A szóvivő megerősítette, hogy a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött megkeresések mellett a két adminisztratív jellegű levélre is időben megkapták a válaszokat a magyar féltől.

Az EB minden szükséges információt megkapott hazánktól
Az EB minden szükséges információt megkapott hazánktól
Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában. Ezek közül kettőben – a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével foglalkozóban – március elején továbblépett, és a válaszadásra április hetedikét szabta határidőnek. Ugyanekkorra várt választ az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségével kapcsolatos, tisztázó információkat kérő uniós levelekre.

A kormány jóval határidő előtt, március 30-án elküldte válaszait valamennyi témában. A Kormányszóvivői Iroda akkor azt is közölte, hogy a kabinet bízik az eljárások lezárásában. Brüsszeli források szerint legkorábban a jövő hét közepén születhet döntés arról, hogy a bizottság lezárja-e az eljárásokat, vagy további intézkedéseket tart szükségesnek.

A La Libre Belgique című brüsszeli napilapban szombaton megjelent tudósítás szerint a kormány „fogadókésznek mutatkozott” a kifogásokra. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes múlt kedden „óvatosan optimistának” nevezte magát, mivel szerinte az ország jó válaszokat adott az Európai Bizottság indoklással alátámasztott aggályaira. Pia Ahrenkilde Hansen, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének szóvivője úgy fogalmazott: a bizottság „a lehető leggyorsabban, ugyanakkor a szükséges alapossággal” tanulmányozza a magyar kormány válaszait. A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy három héten belül megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját.