Az EB minden szükséges információt megkapott hazánktól + Videó

BL, LM, 2012. április 10., kedd 16:09, frissítve: kedd 20:47
Még elemzi az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre – jelentette ki az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője kedden.
Pleschinger Gyula reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Európai Bizottság csak a jegybank ügyéhez kapcsolja az IMF-tárgyalások megkezdését.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly megerősítette, hogy a testület az április 7-i határidőre megkapott minden választ, benne „minden szükséges információt, amelyet kért”. Hangoztatta, a végrehajtó szervnél most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban elemezzék a válaszokat.

Bailly reményét fejezte ki, hogy szilárd jogi alapokon álló értékelés születik, és az alapján a bizottság a következő hetekben döntést hozhat a kötelezettségszegési eljárások ügyében. A szóvivő megerősítette, hogy a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött megkeresések mellett a két adminisztratív jellegű levélre is időben megkapták a válaszokat a magyar féltől.

Az EB minden szükséges információt megkapott hazánktól
Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában. Ezek közül kettőben – a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével foglalkozóban – március elején továbblépett, és a válaszadásra április hetedikét szabta határidőnek. Ugyanekkorra várt választ az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségével kapcsolatos, tisztázó információkat kérő uniós levelekre.

A kormány jóval határidő előtt, március 30-án elküldte válaszait valamennyi témában. A Kormányszóvivői Iroda akkor azt is közölte, hogy a kabinet bízik az eljárások lezárásában. Brüsszeli források szerint legkorábban a jövő hét közepén születhet döntés arról, hogy a bizottság lezárja-e az eljárásokat, vagy további intézkedéseket tart szükségesnek.

A La Libre Belgique című brüsszeli napilapban szombaton megjelent tudósítás szerint a kormány „fogadókésznek mutatkozott” a kifogásokra. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes múlt kedden „óvatosan optimistának” nevezte magát, mivel szerinte az ország jó válaszokat adott az Európai Bizottság indoklással alátámasztott aggályaira. Pia Ahrenkilde Hansen, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének szóvivője úgy fogalmazott: a bizottság „a lehető leggyorsabban, ugyanakkor a szükséges alapossággal” tanulmányozza a magyar kormány válaszait. A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy három héten belül megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját.

Forrás: MTI, MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása