Az EB-t nem köti határidő

WA, 2012. február 21., kedd 13:26, frissítve: kedd 13:26
Az európai uniós szabályok értelmében nincsen előre meghatározott határidő arra, hogy az Európai Bizottságnak mikorra kell értékelnie a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében múlt héten adott magyar válaszokat – erősítette meg Olivier Bailly, a végrehajtó testület szóvivője kedden.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a szóvivő emlékeztetett arra, hogy a testület sürgős jelleggel kívánja elemezni a válaszokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizottság annyi ideig kíván foglalkozni a beérkezett dokumentumok vizsgálatával, amennyit szükségesnek lát ahhoz, hogy szilárd, jogilag megalapozott értékelést tudjon adni azokról. Ez teszi lehetővé, hogy dönteni tudjanak az eljárások sorsáról.

Korábban Viviane Reding azt közölte, gyors jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat.

Az uniós szerződések csak a tagállamok számára határoznak meg határidőt az eljárások keretében adandó válaszokra – szögezte le Bailly. „E pillanatban nem tudom megmondani, mikor ülésezik újra a bizottság ebben az ügyben” – fogalmazott a szóvivő.

A magyar kormány a határidőt betartva, múlt pénteken küldte el Brüsszelbe a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében kért válaszokat. Szintén eljuttatta a választ azokra a levelekre, amelyekben a bizottság nem az említett eljárások keretében kért további információkat.

A bizottság akkor kiadott nyilatkozata szerint a testület az elemzésben azt vizsgálja, vajon Magyarország „megfelelő és konkrét” lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a jegybank függetlenségének, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlenségének a területén.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása