Durvul a kampányidőszak Franciaországban? + Képriport

Ruzsbaczky Zoltán, 2012. április 4., szerda 17:23, frissítve: szerda 18:14
Francois Hollande-ot felelőtlennek ítélte egy vezető jobboldali politikus, Sarkozyt pedig durva kiabálással „köszöntötte” egy fiatalember Réunion szigetén. Teljes gőzzel folyik a kampány a francia elnökválasztás előtt.

Felelőtlennek nevezte Jean-Francois Copé vezető jobboldali politikus a szocialista elnökjelölt Francois Hollande terveit. A francia szocialisták ugyanis közzétették az általuk „A változás naplójának” nevezett dokumentumot. Ez több mint egy évre beosztva leírja, milyen változásokat eszközölne a baloldali elnökjelölt a gazdaságban. A kampánydokumentumról Copé-nak meglehetősen negatív véleménye van. Szerinte a dokumentum nem ad tényleges választ arra, hogy miként kellene kikerülni a válságból, sőt a volt költségvetési miniszter állítása szerint nem lát semmi konkrétat a gazdaságra nézve, kivéve a 75 százalékos jövedelemadó kivetését a leggazdagabbakra. Copé szerint ahelyett, hogy Hollande másokat bélyegez felelőtlennek – mint nemrégiben Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali jelöltet –, inkább magában kellene vizsgálatot tartania.

Közben Réunion szigetére érkezett Nicolas Sarkozy regnáló államfő. A Franciaországhoz tartozó sziget repülőterén a jobboldali politikust dühös kiáltozással fogadta egy 23 éves fiatalember. A férfi trágár jelzőkkel illette az elnököt és reményét fejezte ki, hogy vereséget szenved a közelgő választásokon. A magyar származású politikus nem reagált a tömegből üvöltöző fiatalra, egyszerűen folytatta az őt köszöntő és támogató többi ember üdvözlését. A Sarkozy-ellenes férfit végül a jobboldali szimpatizánsok leszerelték.

Közben Sarkozy a legújabb közvélemény-kutatások szerint már átvette a vezetést a szocialista Hollande-tól, amennyiben az első fordulóra vonatkozó adatokat nézzük – itt még az összes párt elnökjelöltjét számításba veszik (Bővebben>>>). Kettejük külön versenyében ugyanakkor – ami leginkább várható a második fordulóban – még mindig magabiztosan vezet a baloldali Hollande, a Harris Interactive szerint ugyan már csak 6 százalékkal a korábbi nagyjából tízszázalékos előnnyel szemben. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy Hollande-tól elemzők szerint az első fordulóban komoly számú szavazót vonhat el a Baloldali Front jelöltje, Jean-Luc Mélenchon.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása