Életbevágóan fontos a vajdasági magyaroknak a választás

BL, 2012. május 6., 12:00, frissítve: 20:57
A délvidéki magyarság számára életbevágóan fontos a választás, mert a közösség egy építkezési folyamat közepén jár; a voksolás jelentősége az, sikerül-e megteremteni a továbblépés lehetőségét – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap Noszán.
Magyarország érdeke, hogy a jelenlegi Európa-párti kormány maradjon hatalmon a vasárnapi szerbiai elnök-, parlamenti és önkormányzati választások után. A két legnagyobb párt fej fej mellett halad, így a királycsinálók a szocialisták lehetnek, akik továbbra is kitartanának a demokraták mellett. Olvassa el beharangozónkat!

Az elmúlt években a magyarságnak sikerült konszolidálnia helyzetét, és elfogadnia a továbbfejlődést megalapozó stratégiákat az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a közösségi építkezés területén – mondta a VMSZ köztársaságielnök-jelöltje újságíróknak azt követően, hogy leadta szavazatát. A VMSZ bebizonyította, nem igaz az – amit öt éve kórusban üvöltött mindenki –, hogy a kisebbségi, nemzeti alapú politizálásnak nincsen jövője. A választás arról szól, a vajdasági magyarság képes-e megteremteni magának a továbblépés lehetőségét, hangsúlyozta Pásztor István.

Szombaton volt öt éve, hogy Pásztor Istvánt a VMSZ elnökévé választották. A politikus szerint ez idő alatt megtették, amit lehetett. A pártelnök bízik benne, hogy a sok száz, sok ezer ember által elvégzett becsületes munka meghozza az eredményét: sok szavazatot kap az elnökválasztáson, és a VMSZ hétfőtől politikai értelemben erősebb lesz a belgrádi és az újvidéki képviselőházban is. Pásztor István komoly esélyt lát arra, hogy a párt több mint százezer szavazatot kap, a VMSZ-nek legalább öt képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban, tíz–tizenkét jelöltje továbbjut a tartományi képviselőválasztás második fordulójába, a szabadkai és zentai önkormányzatban pedig a szervezet lesz a legerősebb politikai erő.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és köztársaságielnök-jelöltje átveszi a szavazólapokat a vajdasági Nosza iskolájában kialakított szavazókörben.
Pásztor István, a VMSZ elnöke és köztársaságielnök-jelöltje átveszi a szavazólapokat a vajdasági Nosza iskolájában kialakított szavazókörben.
Fotó: MTI


Az elnökválasztás második fordulójában Boris Tadić, a Demokrata Párt (DS) jelölte számára nagyon fontosak lesznek azok a szavazók, akik az első körben Pásztor Istvánra voksoltak, a VMSZ számára pedig az, hogy sikerüljön több, a közösséget érintő kérdésben megállapodásra jutni – közölte a politikus. Pásztor István ezek között említette a nemzeti tanácsok hatáskörét, a vajdasági vagyon és a tartomány finanszírozásának témáját, az infrastruktúra-fejlesztést, valamint a vagyon-visszaszármaztatás és a rehabilitáció ügyét. A pártelnök hangsúlyozta, megkerülhetetlen a körzethatárok kérdése is, hiszen a vajdasági magyarság tizenhét éve vár arra, hogy az a szabály, amelyet Vojislav Šešelj és Slobodan Milosević gondolt ki a közösség szétverésére, a múlt része legyen.

Vajdaságban a választók 11,11 százaléka már az urnákhoz járult 10 óráig, ez az arány egy százalékkal magasabb a négy évvel ezelőttinél. A választók este nyolcig szavazhatnak Szerbiában a köztársasági és tartományi parlamenti, valamint az önkormányzati listákra, és szavaznak arról is, ki legyen a következő öt évben Szerbia államfője. Délelőtt szavazott már Boris Tadić a Demokrata Párt (DS) elnökjelöltje és riválisa, Tomislav Nikolić, a Szerb haladó Párt (SNS) jelöltje is. Nem nyilatkoztak a sajtónak.

Ismert, Orbán Viktor az újvidéki Magyar Szónak adott és szombaton megjelent interjújában kiállt a VMSZ mellett.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása