Elindultak a zarándokok + Videó + Kép

LM, 2012. május 25., péntek 11:39, frissítve: péntek 12:50
Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors néven két különvonat indult mintegy 1400 zarándokkal a szombati csíksomlyói búcsúba pénteken Magyarországról az Indóház közlekedési szaklap és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében. Egy, a búcsúra tartó, magyarokat szállító busz teljesen kiégett, de senki nem sérült meg.

Csütörtökön is kigördült egy zarándokvonat, mely Nyirő József földi maradványait szállította volna Székelyudvarhelyre, a kegyeleti kocsi beutazását azonban a román hatóságok mondvacsinált okokkal magyarázva megtiltották.

Diktatúrákat idéző a helyzet jelenleg Romániában, ezért nem árulta el a Nyirő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető, hogy hogyan jutnak be a vasárnapi szertartásra az erdélyi író hamvai – tudta meg a Lánchíd Rádió.

Mindkét vonat szerelvényeit a MÁV-Start Zrt. állította ki, a mozdonyokat a MÁV-Trakció üzemelteti, a Csíksomlyó Expressz szerelvényeit az Aranycsapat-mozdony, míg a Székely Gyors kocsijait a Nohab-mozdony húzza.

A Szombathelyről péntek kora hajnalban indult Csíksomlyó Expressz utasait a budapesti Keleti pályaudvaron ünnepélyesen búcsúztatták, és püspöki áldással indult útjára, Buzánszky Jenő „csapatkapitánnyal” a fedélzeten. A Csíksomlyó Expressz ünnepélyes köszöntésén jelen voltak a MÁV-Start Zrt. és a MÁV-Trakció vezetői, köztük Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, Zaránd György, a személyszállító vasúttársaság vezérigazgató-helyettese, és Rácz Imre, a MÁV-Trakció vezérigazgatója. Az idén ötödik alkalommal közlekedő Székely Gyors, illetve társvonata, a Csíksomlyó Expressz eltérő útvonalon érik el úti céljukat, Mádéfalvát.

A szervezők tájékoztatása szerint a vonat utasai többek között szombaton elmennek a csíksomlyói búcsúba, vasárnap részt vesznek a civil kezdeményezésre felújított 30-as MÁV-őrháznál tartandó megemlékezésen, Gyimesbükkösön, ahol emléktáblát avatnak, és megemlékeznek a Székely Gyors öt évvel ezelőtti indulására, Buzánszky Jenő vasárnap este közönségtalálkozón vesz részt Csíkszentsimon településen.

aranycsapat
Az Aranycsapat


Mindkét zarándokvonat utasait több száz székely családnál szállásolják el a falusi turizmus keretében. A zarándokvonatok május 28-án hétfőn indulnak vissza Magyarországra.

Az erdélyi és a magyarországi magyarságnak nincsenek külön ügyeik, valamennyi ügy közös – jelentette ki csütörtökön a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi országos fórumán Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az MPP tiszteletbeli elnöke.

Kiégett egy busz

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a magyar rendszámú autóbusz a csíksomlyói búcsúra szállított zarándokokat, amikor a Maros megyei Balavásár és Kelementelke között kigyulladt. Az utasoknak sikerült még azelőtt elhagyniuk a járművet, mielőtt a lángok elterjedtek volna.

A Maros megyei katasztrófavédelem szóvivője, Liviu Danciu főhadnagy az MTI-nek elmondta, a tüzet helyi idő szerint 9 óra 37 perckor jelezték, elsőként a balavásári és az erdőszentgyörgyi tűzoltókocsi ért a helyszínre, de két, Marosvásárhelyről kiküldött tűzoltókocsi is bekapcsolódott az oltásba. Az autóbuszon 71 utas és két sofőr utazott, valamennyiüknek sikerült időben elhagyni a járművet, amely szinte teljes egészében kiégett. Az oltás idején a Balavásár–Szováta országúton mindkét irányban szünetelt a forgalom.

Mindenki megvan

Sagyebó István, Balavásár polgármestere az MTI-nek elmondta, személyesen is járt a helyszínen. Tájékoztatása szerint budapesti zarándokok utaztak az autóbuszon. „Az utaslistát ellenőriztük, meggyőződtünk, hogy mindenki leszállt a buszról” – nyilatkozta a polgármester. Hozzátette, a csomagok egy részét azonban nem sikerült megmenekíteni. „Az oldalsó csomagtérből sikerült kiszedni a csomagokat, de a motorhoz közelebb levő hátsó pótcsomagtartóban megégtek, vagy megsérültek a csomagok” – nyilatkozta a polgármester.

Máté Domokos balavásári önkéntes tűzoltó elsőként érkezett a helyszínre, a bejelentés után négy perccel. Az MTI-nek elmondta, annyira gyorsan terjedt a tűz, hogy nem tudták megakadályozni a busz teljes kiégését. A tűzoltó úgy értesült, hogy az utasokért Csíkszeredából küldenek másik autóbuszt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása