A nemzeti ünnepre – az orosz függetlenség napjára – meghirdetett újabb „Milliók menete” az ellenzék első utcai megmozdulása azóta, hogy a májusban harmadszorra beiktatott Vlagyimir Putyin elnök múlt pénteken aláírta a gyülekezési törvény módosítását, drasztikusan felemelve a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetését.

Fotó: Reuters


A szövetségi nyomozó iroda közvetlenül a tiltakozó akció előtt kezdte meg az ellenzék vezetőinek kihallgatását a május 6-i összecsapások ügyében, s ezzel egy időben elérhetetlenné vált több ellenzéki médium, az Eho Moszkvi rádió, a Novaja Gazeta újság és a Dozsgy internetes televízió honlapja. Mint arról beszámoltunk, hétfőn házkutatást tartottak az orosz ellenzék egy sor neves vezetőjének otthonában.

Fotó: Reuters

 

Ismert, a márciusi orosz elnökválasztást több mint 60 százalékos szavazati aránnyal Vlagyimir Putyin nyerte, beiktatása május 7-én volt. Egy nappal előtte az ellenzékiek tüntetést szerveztek mintegy 20 ezer fő részvételével Moszkva központjába a választási csalások miatt. A Milliók menete névre keresztelt demonstráció a tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásával végződött, a megmozdulás után az ellenzéki főszervezőket előállították. A Putyin ellen demonstrálókat az Anonymous nemzetközi hackercsoport is segítette, mikor feltörték az elnöki hivatal weboldalát.
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters