Faymann: Az európai integráció eltörlése a békét veszélyezteti

PR, 2012. május 8., kedd 18:49, frissítve: kedd 23:25
Az európai integráció fontosságát hangsúlyozták osztrák állami vezetők kedden Bécsben a második világháború végéről megemlékező ünnepi rendezvényen, egyúttal elítélték a szélsőjobboldalhoz közel álló osztrák egyesületek aznapra tervezett megemlékezését.

1945. május nyolcadika nemcsak a második világháború végét és Ausztria nemzetiszocializmus alóli felszabadulását jelentette, hanem „új kezdet is volt” – hangsúlyozta Werner Faymann kancellár. „Aki meg akarja őrizni a békét Európában, annak tudnia kell, hogy az európai integrációt nem lehet eltörölni anélkül, hogy ne veszélyeztetnénk ezt a békét” – mondta a szociáldemokrata politikus, a nagyobbik osztrák kormánypárt vezetője. Idén első ízben rendezett az osztrák kancellári hivatal ünnepélyes megemlékezést, amelyen Heinz Fischer szövetségi elnök mellett részt vettek a kormány tagjai és a parlamenti pártok frakcióvezetői.

„Aki az osztrák történelemről beszél, nem mehet el a bűnösség és a társfelelősség kifejezések mellett” – fogalmazott a kancellár Ausztriának a nemzetiszocialista rendszerben betöltött szerepére utalva. Az osztrák és az európai történelem felelősségteljes kezelésének egyik fő eleme, hogy soha nem szabad elfelejteni a nemzetiszocialista rezsim embertelenségét – jelentette ki. „Ezen a ponton nem lehet értelmezésbeli mozgástér, nem lehetnek hátsó ajtók” – fogalmazott. Elítélte, hogy a német csapatok feltétel nélküli kapitulációjának évfordulóját „egyesek arra használják fel, hogy a második világháborúról kritikátlan, megszépítő történelemképet rajzoljanak”.

A bécsi Hősök terén szintén kedden tartják évenkénti megemlékezésüket a német nemzeti gondolatkört ápoló, az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma által részben szélsőjobboldaliként besorolt diákegyesületek. A szervezők szerint „a második világháború valamennyi áldozatáról” megemlékező – bírálói szerint ezzel ki nem mondottan a náci ideológiát éltető – fáklyás felvonulás ellen a korábbi évekhez hasonlóan idén is ellentüntetést jelentettek be baloldali és egyházi szervezetek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása