Hogyan éli túl az euróövezet, ha Athén elbukik?

PR, 2012. május 15., kedd 09:55, frissítve: kedd 15:25
Két éve még olyan katasztrófát jelentett volna Athén euróövezetből való távozása az unióra, mint a pénzügyi válság elején a Lehman Brothers csődje 2008-ban – olvasható a Financial Timesban. A lapban Görögország euróövezetből való esetleges kiesésének hatásait elemzik.
Az Európai Unió takarékossági programja miatt növekvő idegenellenes érzelmek szenvedő alanya lett egy Görögországban élő holland állampolgár.

A befektetők már a Görögország euróövezetből való kilépésének következményeit boncolgatják. Mindegyik lehetséges forgatókönyvben szerepel az új drachma rohamos inflációja. A Financial Times londoni pénzügyi lap szerint a közös valutát használó országok csak akkor őrizhetik meg az euróövezetet, ha egy esetleges görög kilépéskor nem engedik, hogy a hatás átterjedjen más, adósságválsággal küzdő országokra, és azt kell hangsúlyozniuk, Görögország egyedi eset. Az újságban idézett uniós illetékes szerint két éve még olyan katasztrófát jelentett volna Athén távozása az unióra, mint a pénzügyi válság elején a Lehman Brothers csődje 2008-ban. Most már az euróövezet ideglenes válságalapjával ez elkerülhető.

Nincs más választás?

Mint megírtuk, nem politikai személyekből álló szakértői kormány felállítására tett javaslatot Karolosz Papuliasz görög államfő az újabb görög koalíciós tárgyaláson hétfőn. Az egyeztetésen a konzervatív Új Demokrácia, a szocialista Paszok és egy kis baloldali párt, az Európa-barát alapállású Dimar vezetői vettek részt. A három párt vezetői – akik Görögország eurózóna-tagsága mellett törtek lándzsát – egyébként azt követően ültek ismét tárgyalóasztalhoz, hogy a vasárnapi kormányalakítási egyeztetés nem vezetett eredményre. Kedd délelőtt újabb tárgyalásra kerül sor, amelyre az Arany Hajnal nevű neonáci szervezeten kívül minden párt vezetőjét meghívták.

Ismert, június 10-én vagy 17-én ismét parlamenti választásokat tarthatnak Görögországban, ha a csőd fenyegette ország köztársasági elnökének a következő néhány nap alatt nem sikerül rábírnia a vezető pártok képviselőit tartós kormány megalakítására.

Közben az euróövezeti tagság megtartása mellett foglalt állást a közös pénzt használó zóna több országának pénzügyminisztere hétfőn Brüsszelben, ugyanakkor azt is értésre adták, hogy bármilyen politikai erő is irányítja majd Görögországot, nincs más választása, mint tartani magát az egységkormány vállalta kötelezettségekhez. Az euróövezet pénzügyminiszterei azt is leszögezték: nincs ellentmondás a konszolidációs és a növekedésösztönző gazdaságpolitika között.

Forrás: Hír TV, MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása