Irán lehet a kulcs Szíriához

WA, MD, 2012. július 10., kedd 13:23, frissítve: kedd 18:46
Irán pozitív szerepet játszhat a szíriai válság békés megoldásában – jelentette ki Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja, miután kedden Teheránban tárgyalt az iráni külügyminiszterrel.

A volt ENSZ-főtitkár hozzátette, az iszlám köztársaság bevonásáról csak a saját nevében beszélt. ENSZ-körökből származó értesülések szerint Annan azt reméli, Teherán fölhasználhatja befolyását annak érdekében, hogy véget vessenek a Szíriában dúló erőszaknak.

Irán szilárd szövetségese a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimnek. Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak kételyei vannak azzal kapcsolatban, valóban be lehet-e vonni a perzsa államot a szíriai rendezésbe. A szíriai rendszer ellen harcolók visszautasítják Irán bármiféle szerepét.

„Jelenlétem bizonyítja, hogy hiszek benne: Irán pozitív szerepet játszhat, és így része lehet a szíriai válság megoldásának” – mondta tudósítóknak, miután találkozott Ali Akbar Szálehi külügyminiszterrel. Hozzátette, hogy az iráni kormány részéről bátorítást kapott és együttműködést tapasztalt, de azt nem mondta el, hogy milyen támogatást ajánlott fel Teherán.

Lépésről lépésre kell haladni

Kofi Annan egy nappal azután utazott Teheránba, hogy a szíriai fővárosban tárgyalt Aszad elnökkel. Az ott elfogadott „új megközelítésről” vonakodott részleteket elárulni, mondván először a szíriai fegyveres ellenzékkel kell egyeztetni. Az erőszak megfékezése a célja – mondta. A megbízott genfi szóvivője viszont elárulta, hogy Aszad területi megközelítést ajánlott, vagyis azt, hogy először a leginkább sújtott körzetekben állítsák meg az erőszakot, és azután lépésről lépésre haladva vessenek véget neki az egész országban.

Szálehi közölte, hogy Irán támogatja a szíriai nép jogait, és ellenzi a fegyveres beavatkozást. „Mások esztelen beavatkozása miatt vált kritikussá a helyzet. (…) További romlás nem következhet be, ez senkinek sem használ a térségben” – fejtette ki véleményét.

Annan kedden Teheránból Bagdadba érkezett, ahol Núri al-Máliki miniszterelnökkel tárgyal a szíriai helyzetről. A különmegbízott első ízben folytat megbeszélést a témáról Irakban.

Moszkva a Szíriáért Akciócsoport bővítését szorgalmazza

Moszkva nem szállít új fegyvereket Damaszkusznak, így Jak–130-as oktató vadászgépeket sem, amíg nem stabilizálódik a helyzet Szíriában.
Putyin hétfőn arról beszélt, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szemben álló felek a tárgyalóasztalnál dolgozzák ki Szíriában a békés politikai rendezés menetét.

Moszkva a Szíriáért Akciócsoport újabb ülését és a csoport bővítését szorgalmazza – jelentette ki kedden Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagját is magába foglaló csoport legutóbb június 30-án ült össze Genfben, és elfogadta Kofi Annannak a szíriai politikai átmenetről szóló tervét.

A tanácskozáson Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett.

Mihail Bogdanov szerint Iránt, Szaúd-Arábiát, valamint Libanont és Jordániát is be kellene vonni a szíriai politikai rendezésről szóló tárgyalásokba. Azt is bejelentette, hogy a Szíriáért Akciócsoport következő ülésének az orosz főváros örömmel adna helyet. A külügyminiszter-helyettes szerint ugyanakkor Bassár el-Aszad sorsát nem határozhatja meg a nemzetközi fórum.

Nincs egységes platform

Az orosz politikus a Moszkvában tartózkodó ellenzéki szervezet, a felkelők többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács új elnöke által vezetett küldöttség tárgyalásait megelőzően nyilatkozott az Interfaksz orosz hírügynökségnek. Az interjúban sajnálkozott amiatt, hogy a szíriai ellenzéken belüli ellentétek megnehezítik a rendezést. „Számunkra rendkívül fontos, hogy a szíriai ellenzék egységes platform kidolgozásába fogjon, ismerje el a politikai folyamat békés rendezésének kizárólagosságát, és vegyen részt a szíriai kormánnyal folytatandó párbeszédben” – fejtette ki Bogdanov.

Hétfőn a Michel Kilo vezette Szíriai Demokratikus Fórum nevű ellenzéki csoport tárgyalt Moszkvában. Orosz részről Szergej Lavrov külügyminiszter és Mihail Bogdanov tárgyalt a szíriai ellenzékiekkel, hogy rávegyék őket a hatalommal való párbeszédre és a válság békés rendezésére.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés