Kovács András
Kovács András

Boris Tadić vezet az elnökválasztás első fordulójában Tomislav Nikolić egykori csetnikvezér előtt az első, nem hivatalos eredmények szerint. A jelenlegi elnök 26, míg Nikolić a voksok 24,5 százalékát szerezte meg, így két hét múlva biztosan második fordulót kell tartani, mert egyikük sem szerzett 50 százaléknál többet. Ivica Dačić, a szocialisták elnöke 14,6, míg Vojislav Koštunica egyköri elnök 7,4 százalékot ért el.

A parlamenti választást tekintve a kormányzó Demokrata Párt (DS) a szavazatok 24,7, míg az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) 23,5 százalékot ért el. A szerb szocialisták 14,6, a Vojislav Koštunica vezette Szerb Demokrata Párt 7, míg a Liberális Demokrata Párt 6,3 százalékot ért el. Ennek alapján várhatóan hivatalban marad a jelenlegi koalíció, amely a DS-ből, a szocialistákból és a liberálisokból áll, míg a radikális SNS ismételten ellenzékben maradhat.

A részvételi arány közel 60 százalékos volt.

Vasárnap Szerbiában elnök-, köztársasági és tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választásokat tartottak. A választásra jogosult 6,7 millió polgár 12 elnökjelöltre és 18 köztársasági parlamenti listára, valamint tartományi parlamenti és önkormányzati képviselőkre is szavazhatott. A vasárnapi választáson eldőlt a köztársasági és önkormányzati mandátumok sorsa, az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás kétfordulós.