Kéksapkásokat támadtak meg

TT, 2012. augusztus 12., 08:15, frissítve: 15:02
Békefenntartókra nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek vasárnapra virradóra a Sínai-félszigeten, az izraeli határ közelében, de senkinek sem esett baja – közölték helyi biztonsági források.

Az incidens Um Sihan környékén történt, a Sínai-félsziget középső részén. A félsziget északi részén, el-Gorában található az ENSZ-békefenntartók tábora, ahol magyar katonák is szolgálatot teljesítenek. A békefenntartó misszió, amelyben 12 ország katonái szolgálnak, az 1979-es izraeli–egyiptomi béke betartásán őrködik.

Harci helikopteres megtorlás

Az elmúlt napokban több fegyveres incidens történt a Sínai-félszigeten. Az összecsapások vasárnap este kezdődtek, amikor tizenhat egyiptomi rendőr meghalt, hét pedig megsebesült egy ellenőrzőpont elleni támadásban, szintén a határ közelében. Egyiptomi harci helikopterek válaszul szerdára virradóra csapást mértek feltételezett iszlamista fegyveresekre, és több mint húszat megöltek közülük.

Katonai erősítés és leváltások

A történtek miatt Egyiptom pénteken – Izrael egyetértésével – katonai erősítést küldött a Sinai-félszigetre. Mohamed Murszi államfő is odalátogatott, hogy megszemlélje a hadműveletek szervezését. Az egyiptomi államfő közben nagyszabású tisztogatásba kezdett: azonnali hatállyal nyugállományba küldte a hírszerzés vezetőjét, elbocsátotta az elnöki gárda parancsnokát, valamint felmentette tisztségéből az észak-sínai tartomány kormányzóját.

Az izraeli kormány felszólította Kairót, hogy gondoskodjon a rend és a biztonság helyreállításáról a Sínai-félszigeten, de az 1978-ban kötött Camp David-i békeszerződés értelmében a félsziget nagy része demilitarizált övezet, ami megnehezíti a terroristákkal szembeni fellépést. Izrael csütörtökön közölte, hogy beleegyezését adta a szélsőségesek elleni katonai fellépésre a kietlen, hegyek szabdalta sivatagos félszigeten. A helyi törzsi vezetők is beleegyeztek abba, hogy a katonaság és a rendőrség állítsa helyre a biztonságot a térségben.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés