Romániai zűrzavar

Kettős mércével mér az MSZP

WA, 2012. július 9., hétfő 17:05, frissítve: hétfő 20:49
Az európai normák betartására szólította fel a román kormányt Angela Merkel. Eközben londoni elemzők a romániai helyzet minden lehetséges kimenetelére kiterjedő forgatókönyvet készítettek. A Fidesz megdöbbenését fejezte ki, amiért az MSZP-s képviselők leszavazták azt a javaslatot, hogy az Európai Parlament vegye napirendre a balliberális román kormánynak a demokráciát súlyosan veszélyeztető intézkedéseinek ügyét.
Orbán Viktor is a romániai helyzetről tárgyalt

A román belpolitikai helyzetről és a magyar együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt kormányfőhelyettes és Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő a nap folyamán mindhárom romániai magyar párt vezetőivel egyeztetett az Országházban. A Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével és Biró Rozáliával, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökével zajló találkozón a tárgyalófelek alapvető fontosságúnak nevezték, hogy az őszi romániai parlamenti választásokon a magyarság minél nagyobb erőt képviseljen, továbbá egyeztettek „a romániai magyar iskolarendszert fenyegető aggasztó jelenségekkel szemben szükséges lépésekről” is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőségével – Tőkés Lászlóval, Toró T. Tiborral és Demeter Szilárddal – folytatott megbeszélésen a résztvevők közös magyar érdeknek nevezték a demokratikus értékek megőrzését és a jogállamiság stabilitását Romániában.

Mély megdöbbenéssel fogadta a Fidesz, hogy MSZP-s képviselők múlt héten leszavazták azt a javaslatot, hogy az Európai Parlament (EP) vegye napirendre a balliberális román kormánynak „a törvényesség határain messze túllépő, a demokráciát és jogállamiságot súlyosan veszélyeztető, a magyar kisebbség számára rendkívül hátrányos” intézkedéseinek ügyét – közölte a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke hétfőn.

A múlt héten ugyanazok az MSZP-s képviselők szavazták le a romániai helyzet napirendre vételét az EP-ben, akik „a Magyarország elleni nemzetközi rágalomkampány társszervezői és szószólói voltak, és korábban az EP-ben maguk kezdeményezték a Magyarországot mondvacsinált indokokkal és teljesen alaptalanul elítélő baloldali határozatot” – írta közleményében Balla Mihály.

A kormánypárti politikus szerint az MSZP-s képviselők mindig a demokratikus intézmények függetlenségére hivatkoznak, ha az ürügyet szolgáltat arra, hogy saját hazájukat feljelentsék. „Ugyanakkor a valódi jogsértések felett szemet hunynak, ha azokat egy balliberális kormány követi el. A szocialista képviselők ezzel nem először bizonyítják be, hogy kettős mércét alkalmaznak” – vélekedett a külügyi bizottság elnöke, hangsúlyozva hogy a Fidesz-frakció – az Európai Néppárttal folyamatosan egyeztetve – nagy figyelemmel fogja kísérni a román kormány és az Európai Bizottság egyeztetéseit.

Tőkés László európai parlamenti képviselő a romániai helyzet kapcsán szerdán úgy fogalmazott, senkinek nem áll jogában lerombolni azokat az értékeket Romániában, amelyekért 1989 decemberében polgárok százai ontották vérüket és áldozták életüket. A román kérdés téma lett volna az Európai Parlamentben is, de a szocialisták az MSZP segítségével nemet mondtak a vitára.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke a Lánchíd Rádióban arról beszélt, Romániában akkor volt jó a magyarok helyzete, amikor jobboldali kormány volt Bukarestben.

Merkel is aggódik

Az európai normák betartására szólította fel a román kormányt a német kancellár. Angela Merkel telefonbeszélgetést folytatott Traian Băsescu román államfővel. „Részletesen átbeszélték az aktuális román belpolitikai kérdéseket”, és a román elnök beszámolója „igazolta a német kormány aggodalmait” – közölte Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő.

Angela Merkel kancellár szerint az Európai Unióban a tagállami kormányoknak igazodniuk kell a közös értékekhez, és ez a román kabinetre is vonatkozik – fejtette ki a szóvivő. A kancellár hangsúlyozta, támogatja, hogy az EU „adott esetben vonja le a szükséges következtetéseket” – közölte Steffen Seibert.

Előzőleg Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak hangsúlyozta: nem érdemes arra számítani, hogy a német kormány „egyszerűen nem vesz tudomást” a romániai fejleményekről. Hozzátette: új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, „olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét”. A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti – fejtette ki.

Crin Antonescu, a román szenátus frissen megválasztott elnöke cáfolja, hogy ideiglenes államfőként kegyelemben részesítené a korrupció vádjával bebörtönzött Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnököt a július 29-ei népszavazás előtt.

A parlament pénteken függesztette fel Băsescut, akinek leváltásáról a választók dönthetnek a résztvevők egyszerű többségének voksával a július 29-ére kiírt népszavazáson.

„Mi is telefonálunk”

Băsescu és Angela Merkel telefonbeszélgetésére, illetve a kancellár ezt követő nyilatkozatára reagálva a román miniszterelnök kijelentette: „Ha Traian Băsescut azért kell hatalmon tartani, mert telefonál, mi is telefonálunk!” Victor Ponta szerint „a demokrácia azt jelentette, hogy Franciaország leváltotta az államfőjét, Spanyolország és Olaszország a miniszterelnökét. Romániának nincs joga a demokráciára?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A román miniszterelnök megismételte álláspontját, amely szerint Băsescu felfüggesztése alkotmányos volt, és a tisztségéből felfüggesztett államfőnek ezt követően már a néppel kell „elszámolnia” a július 29-re kiírt népszavazáson. „Nem hiszem, hogy ezek után bárki is megkérdőjelezhetné a román nép jogát, hogy véleményt mondjon az államfőről. Nem hiszem, hogy Európában bárki is kétségbe vonhatná a román nép akaratát" – jelentette ki Ponta. A kormányfő – közvetve a volt kommunista diktátorra, Nicolae Ceauşescura utalva – azt is megjegyezte: 1989-ben is úgy gondolták egyesek, hogy nem lehet a nép előtt elszámoltatni a vezetőket.

Mindenre felkészültek a londoni elemzők

A jelenlegi romániai belpolitikai viharok gyors elcsitulásától az IMF/EU-program átmeneti felfüggesztésén át az uniós kötelezettségszegési eljárások megindításáig, és ennek nyomán az IMF/EU-program leállításáig terjed az a forgatókönyvcsokor, amelyet londoni felzárkózó piaci elemzők dolgoztak ki hétfőn a helyzet lehetséges kimeneteleire.

A City egyik legnagyobb gazdasági–pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői szerint az elmúlt időszak politikai felfordulása kétségessé tette az ötmilliárd eurós romániai IMF/EU-program jövőjét, márpedig a készenléti csomag kritikus jelentőségű az ország számára. A román gazdaság ugyanis – tekintettel a Görögországhoz fűződő szoros pénzügyi kapcsolatokra – a legsebezhetőbbek között lenne abban az esetben, ha az euróövezet felbomlana.

A ház szerint eddig is az IMF/EU-programmal lehetett csak elejét venni a súlyosabb eladási hullámoknak a román piacon az euróövezeti válság fellángolásának időszakaiban.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés