Kivesszük a részünket, megosztjuk tapasztalatainkat

WA, 2011. december 2., péntek 06:34, frissítve: péntek 06:34
Magyarország kész megosztani tapasztalatait a demokráciába tartó átmenetről, amelynek folyamatát csak idén, az új alkotmány elfogadásával zárta le – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Washingtonban a Foreign Policy magazin Global Thinkers TOP 100 gáláján.

Az államfő beszédében rámutatott, hogy az emberi jogok, a demokrácia, a szegénység felszámolása kulcsfontosságú kérdés Magyarország, az Európai Unió és az euroatlanti közösség számára. „Ezeket a problémákat csakis globális partnereink segítségével tudjuk megoldani. Magyarország ebből kész kivenni a részét. Támogatjuk az »arab tavasz« országainak népeit a demokráciába való átmenetben. De ne tévedjünk! A változás nem könnyű, és az átmenet még nehezebb. Nekünk 20 évünkbe tellett, és csak most, ebben az évben fejeztük be a folyamatot az új alkotmány elfogadásával” – mondta Schmitt Pál.

Hozzátette, hogy egyetlen történelmi párhuzam sem igazán pontos, de Magyarország sikerei, hibái és az általa megtanult leckék segítségül szolgálhatnak. Schmitt Pál hangoztatta, hogy 1989-ben, amikor Magyarország a szabadságáért és a teljes függetlenségéért küzdött, nem akarta megváltoztatni a világot.

„Célunk a rendszerváltás volt, a demokratikus értékrend, az emberi jogok és a piacgazdaság biztosítása. De amikor elsőkként vágtuk át a vasfüggönyt, és megváltoztattuk a magyar történelem menetét, egy láncreakciót indítottunk el, amely – a kétpólusú világrend megbontásával – egy új politikai és gazdasági rendhez vezetett” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Ahogy azt az MNO korábban megírta, Schmitt Pál a washingtoni nagykövetségen elmondott beszédében bejelentette, 115 ezren kapták meg a kettős állampolgárságot, és további 150 ezren várnak honosításra.A köztársasági elnök csütörtökön interjút adott a The Washington Times magazinnak és a Foreign Policy magazinnak.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés