Kövér: Szét kell választani Nyirő politikai és írói munkásságát + Képek

PR, 2012. május 24., csütörtök 16:16, frissítve: csütörtök 17:09
Kövér László szerint ajánlatos szétválasztani Nyirő József politikai és írói munkásságát. Az Országgyűlés elnöke marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján arról is beszélt: mindenkinek biztosítani kell, hogy anyanyelvén tanulhasson és hogy az anyaföldben nyugodhasson. A bukaresti kormányváltás kapcsán a fideszes politikus azt mondta, reméli, hogy feszültségmentes légkörben tudnak majd együttműködni.

Kövér László örvendetesnek és a normalitás jelének tartotta, hogy a román állam is tekintettel volt erre, hiszen – mint megemlítette – több iskola is viseli az író nevét. „Az én könyvespolcomon is ott vannak magyar fordításban Mircea Eliade román filozófus munkái. Én sem dobtam a szemétbe őket csak azért, mert a szerző valamikor a Vasgárda tagja volt” – jelentette ki Kövér László, utalván a két világháború közötti Románia antiszemita, náci mozgalmára.

„A sokféleség önkéntes egységében gondolkodnék”

Kövér László hangsúlyozta, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként érkezett Erdélybe, és akárcsak négy évvel ezelőtt, most is segíteni kívánja a hozzá hasonló értékrendet képviselő erdélyi magyar pártot a választási kampányban. Az európai normalitás jelének tartja, hogy az azonos értékrendet valló politikusok támogatják egymást a választási kampányban. Újságírói kérdésre elmondta, nem látja, miért lenne kötelező az erdélyi magyaroknak egypártrendszerben élniük. Úgy ítélte meg, egy hatékony, egyenes, őszinte politikai mozgalom manipuláció nélkül is egységbe tudná tömöríteni az erdélyi magyarokat. „Én a sokféleség önkéntes egységében gondolkodnék” – jelentette ki az egységbontás vádjára reagálva.

Ne keveredjen a kampány és a kegyeleti esemény

Kövér László azt is megjegyezte, két másik oka is van az erdélyi látogatásának. Pünkösd szombatján részt vesz a csíksomlyói búcsún, pünkösd vasárnapján pedig Székelyudvarhelyen Nyirő József hamvainak az újratemetésén. Hangsúlyozta, amikor a pünkösdi programot előkészítették, még nem lehetett tudni, hogy ebben az időszakban zajlik a romániai önkormányzati választások kampánya. Akkor az önkormányzati és a parlamenti választásokat is őszre tervezték. „Az lenne a helyes, ha nem is keveredne össze a politikai kampány és a kegyeleti esemény. Én ezt kívánom elősegíteni” – jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Arra az újságírói kérdésre, hogy végül lesz-e újratemetés, Kövér kijelentette: „Én így készülök”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöke (j) és Benedek Imre, az MPP marosvásárhelyi polgármesterjelöltje
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöke (j) és Benedek Imre, az MPP marosvásárhelyi polgármesterjelöltje
Fotó: MTIA házelnök megemlítette, az Európai Unióban vannak bizonyos normák, amelyek tiszteletben tartásával jó egyetértés alakulhat ki az emberek között. „Mindenkinek biztosítani kell, hogy az anyanyelvén tanulhasson, hogy saját kulturális önazonossága jegyében nevelhesse gyermekeit, hogy az anyaföldben nyugodhasson, és hogy meglegyen a választás szabadsága” – sorolta a normákat, amelyeknek szerinte nemzeti vagy politikai identitástól függetlenül mindenkire vonatkozniuk kell.

Közösek az érdekek

Az MTI kérdésére Kövér László „a hirtelen jött kampányidőszaknak” tulajdonította, hogy a román–magyar viszonyban a bukaresti kormányváltás óta feszültségek keletkeztek. „Sajnálom, hogy a román politikusok egy részének szüksége van a magyarkártya kijátszására, de abban bízom, hogy ha túl leszünk a választásokon, visszatér az együttműködés a régi kerékvágásba” – jelentette ki. Utalt arra, hogy a magyar kormány egy tágabb európai együttműködésben gondolkodik, amelyben relatív kis államokként is és újonnan csatlakozottakként is közösek Románia és Magyarország érdekei. „Az együttműködés azonban csak feszültségmentes légkörben lehet hatékony” – tette hozzá. Úgy látta, az államközi kapcsolatok területén nincsenek gondok, de a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel (MOGYE), a választási törvénnyel, a közigazgatási reformmal, valamint az RMDSZ-hez kötődő államigazgatási alkalmazottak gyors leváltásával kapcsolatos hírek őt is aggodalommal töltik el.

Az Országgyűlés elnöke az MPP politikusai társaságában csütörtökön és pénteken a párt kampányrendezvényein lesz jelen Erdélyben, szombaton a csíksomlyói búcsún, vasárnap Nyirő József hamvainak újratemetésén vesz részt.

Mint megírtuk, az MTI értesülései szerint vasárnap kora délután kerül sor Székelyudvarhelyen a Papkert elnevezésű magánterületen Nyirő József újratemetésére. Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: „Olyan megoldás született, amely nem sérti sem a román, sem a magyar jogrendet.”

Nyirő József hamvait szerdán ravatalozták fel a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol több mint százan rótták le kegyeletüket, a Magyar Írószövetség vezetése koszorút helyezett el a ravatalnál.

Ismert, Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetése jelentős vitát kavart Magyarország és Románia között, mivel az új szociálliberális kabinet az esemény megakadályozására készült. Erre reagálva az Erdélyi Körök Országos Szövetsége felszólította Románia kormányát, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert és a mellette álló képviselőket, illetve mindazokat, akik „minden alap nélkül rágalmazzák” Nyirő Józsefet, hogy ne akadályozzák az író hamvainak méltó újratemetését.

Fotó: MTI
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása