„Le fogjuk győzni Barack Obamát”+ Videó + Képek

NT, 2012. március 14., szerda 06:16, frissítve: szerda 11:30
Szoros versenyben Rick Santorum győzött a republikánusok keddi alabamai és mississippi előválasztásán, amivel a saját hátországában, az amerikai Délen verte meg Newt Gingrichet, és egyúttal azt is megakadályozta, hogy a konzervatív szavazatok megoszlása miatt a nevető harmadik, a mérsékelt Mitt Romney legyen a befutó.

„Újra megcsináltuk!” –  jelentette ki híveinek Santorum győzelmi beszédében, amelyet már a jelöltállító közdelem egy következő állomásán, a március 24-én előválasztó Louisianában tartott meg. A volt pennsylvaniai szenátor remek teljesítményével rácáfolt Romney elhamarkodott keddi kijelentésére, miszerint riválisának kampánya a kétségbeesett véghez érkezett.

Fotó: Reuters


„Itt az ideje, hogy a konzervatívok összezárjanak” – hangsúlyozta az két államban győzött elnökjelölt-aspiráns, hozzátéve: „még a konvenció (a Republikánus Párt jelöltválasztó augusztusi országos nagy konferenciája) előtt el fogjuk nyerni a jelölést”.

Fotó: Reuters


„Ha konzervatív jelöltet állítunk, le fogjuk győzni Barack Obamát” – mondta Santorum,  aki rámutatott, hogy hiába költött hatalmas összegeket a kampányra Romney – médiaforrások szerint háromszor annyit, mint az összes többi aspiráns együttvéve –, nem tudta kiharcolni, hogy a párt megkerülhetetlen jelöltjévé lépjen elő.


Ebbe a momentumba kapaszkodott bele Gingrich is, aki a nem végleges eredmények szerint mindkét államban a második helyen végzett. Ezzel az eredménnyel azonban meghiúsult az a terve, hogy a szűkebb, déli pátriájában aratott győzelmével ismét Romney versenyképes alternatívájaként pozicionálja magát.

Fotó: Reuters


„A mítosz, hogy Romney megkerülhetetlen, összeomlott” – mondta Gingrich, s egyúttal – dacolva a visszalépését sürgető felhívásokkal – kijelentette, hogy egészen Republikánus Párt országos konvenciójáig versenyben marad.

Gingrich hangsúlyozta, hogy a két déli államban a konzervatívok megszerezték a konvencióra küldhető küldöttek több mint kétharmadát (a delegátusokat a leadott szavazatok alapján osztják el a jelöltek között, Alabamában 47, Mississippiben pedig 37 kötött mandátumú küldött sorsa dőlt el). Úgy vélekedett, hogy a párt országos konvenciójáig az előválasztási küzdelemnek nem lesz egyértelmű győztese, ezért a republikánusoknak olyan jelöltet kell majd állítaniuk – ezzel magára utalt –, aki a vitákban határozott vereséget tud mérni Obamára.

Fotó: Reuters


Beszédében Santorum és Gingrich egyaránt Obamát kárhoztatta a magas benzinárak miatt, s egyaránt ígéretet tett az árak visszaszorítására.

Obama „muszlim”, és ráadásul „nem is amerikai”

Romney, aki szoros küzdelemben végzett a harmadik helyen a két déli államban, abban reménykedett, hogy helyi idő szerint kedden győzni tud még Hawaii államban és Amerikai Szamoán, ahol jelöltállító gyűléseket tartanak.

Fotó: Reuters


Alabama és Mississippi után CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney 480, Santorum 234, Gingrich 139, Paul pedig 66 delegátus támogatására számíthat az országos konvención. A jelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazatra lesz szükség.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet által a Reuters hírügynökség számára elvégzett felmérés szerdán nyilvánosságra hozott adataiból egyébként az derült ki, hogy az amerikaiak 50 százaléka kedvező, 48 százaléka pedig negatív véleménnyel van a republikánus elnökaspiránsok által leváltani kívánt Obama elnök teljesítményéről. Ez javulást jelent a februári adatokhoz képest, akkor csak 49 százalék volt elégedett az elnök munkájával.

Fotó: Reuters


A Gallup ugyancsak szerdán ismertetett mérése szerint 49 százalék vélekedik kedvezően arról, amit a Fehér Ház lakója az elmúlt három évben letett az asztalra, ami szintén javuló tendenciát jelez a múlt heti adatokhoz képest.

Az Ipsos és Gallup keddi adatai árnyalják a CBS News és a The New York Times által hétfőn a nyilvánosság elé tárt képet, amely szerint Obama teljesítményének értékelése negatív rekordot döntött: az amerikaiaknak mindössze a 41 százaléka elégedett az elnök munkájával, szemben a februári 50 százalékkal. Annak a felmérésnek a következtetései szerint Obama népszerűségvesztésében komoly szerepe van a benzinárak emelkedésének.

Romney nyert Amerikai Szamoán

Mitt Romney nyerte meg a kedden Amerikai Szamoán megrendezett republikánus jelöltállító gyűlést. A mintegy 70 részvevővel megtartott voksolás nyomán a Hawaiitól 3700 kilométerre délre található szigetcsoport kilenc küldöttet delegálhat a republikánusok augusztusi országos konvenciójára, amelyen megválasztják majd a párt hivatalos elnökjelöltjét.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés