Lezárult az elnökválasztás második fordulója + Képek

TK, 2012. június 17., 23:06, frissítve: hétfő 07:55
Lezárult vasárnap Egyiptomban az elnökválasztás két napig tartó második fordulója, miután a szavazóhelyiségek nyitva tartási idejét két órával meghosszabbították.

Az ötvenmillió szavazásra jogosult a május végi első fordulóból továbbjutott két jelölt közül választott.

Az élen végzett Mohammed Murszi, a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje, s csak néhány tized százalékkal maradt el tőle ellenfele, Ahmed Safík, aki a Mubarak-rezsim idején hat éven át a légierő vezérkari főnöke, majd kilenc évig a légi közlekedésért felelős miniszter volt, a rendszer utolsó bő egy hónapjában pedig betöltötte a miniszterelnöki tisztséget is. Az első fordulóban mindketten 24 százalék körüli eredményt értek el.

Fotó: Reuters


Hírügynökségi jelentések szerint függetlenül attól, hogy melyikük győz, az új egyiptomi államfőnek igen behatárolt lesz a mozgástere. Az országot irányító katonai tanács ugyanis arra készül, hogy legkésőbb hétfőn alkotmányos deklarációt tesz közzé, amely leszögezi, hogy a parlament múlt heti feloszlatását követően a tanácsé lesz a törvényhozó hatalom, és ő ellenőrzi a költségvetést is.

Fotó: Reuters


Az AP hírügynökség értesülése szerint a tábornokok egy száztagú, az új alkotmány elkészítésével foglalkozó testületet akarnak kinevezni, amelynek feladata, hogy a jövőre nézve rögzítse a katonák befolyását az ország irányításában.

Fotó: Reuters


A szavazás eredményét hivatalosan csak a jövő hét csütörtökén teszik közzé, de az egyiptomi média – egyéni számlálás alapján – várhatóan már hétfőn nagy valószínűséggel megmondja, ki lesz a győztes.

Fotó: Reuters


A voksolás a helyszíni jelentések szerint lényegében nyugodt körülmények között zajlott, néhány jelentéktelen incidens zavarta csak meg. Egy biztonsági forrás szerint azonban az egyiptomi rendőrség letartóztatott huszonkét külföldit, akik állítólag támadásokat akartak végrehajtani a választás után. A szíriaiakat, jordániaiakat és palesztinokat szombaton Kairóban vették őrizetbe, s „komoly fegyvereket” találtak náluk.

Fotó: Reuters
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása