Harangszóval hívják föl a felvidéki magyarok figyelmét, hogy mindenképp vegyenek részt szombaton a szlovákiai parlamenti választáson. A 300 éves harangot egy teherautó platójára helyezték fel, és végigjárja Dél-Szlovákia majd minden magyarlakta települését.

Fotó: MTI

– Rohamosan fogy a magyar nemzet a Felvidéken, beolvadunk, asszimilálódunk, és ez egy olyan tény, ami arra ösztökélt minket, felvidéki és anyaországi civil szerveződéseket, hogy hordjuk végig ezt a 300 éves harangot, ami itt az autó platóján látható – fogalmazott a Hír TV-nek Retkes János, az Egyesület a Felvidéki Magyarságért elnöke.

A szervezők kezdeményezésükkel a kirekesztő, kisebbségellenes politika elítélésére, az erőszakos asszimiláció veszélyeire, valamint magyarok és szlovákok közös jogainak védelmére szólítanak fel.

Majd félmillió magyar sorsa a 24. órához érkezett
Majd félmillió magyar sorsa a 24. órához érkezett

A felvidéki magyarság 24. órája ráirányítja a figyelmet a Felvidék egyetlen magyar pártjának, a Magyar Koalíció Pártjának 24-es számú listájára is.

– Az elmúlt év, hónapok eseményei kapcsán talán a felvidéki magyarság ráébredt arra, hogy szüksége van egy hiteles magyar érdekképviseletre, ami hitében, nemzeti öntudatában megerősíti, ami a jogaiért maradéktalanul és hitelesen kiáll – közölte Bíró Ágnes, az Magyar Koalíció Pártjának képviselője. A pártigazgató hozzátette: kampányukhoz sok civil és ifjúsági szervezet csatlakozott, amely azt mutatja, hogy a szlovákiai magyarok képesek összefogni, és saját kezükbe venni a sorsuk irányítását.

Fotó: MTI