Megvannak az elnök emberei

WL, 2012. június 21., csütörtök 18:32, frissítve: csütörtök 19:40
Kinevezte új kormányának tagjait csütörtök délután Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök. Szamarasz már szerdán letette a hivatali esküt, míg az új kormány tagjainak eskütételére csütörtök kora este kerül sor.

Görögország új kormánya három párt képviselőiből áll. A fő erő a Szamarasz vezette konzervatív Új Demokrácia párt, míg tagja a kabinetnek a szocialista Paszok, valamint a mérsékelten baloldali Demokratikus Baloldal (Dimar) pártja.

Az ország jelenlegi helyzetében kulcsfontosságúnak számító pénzügyminiszteri posztot a Paszokhoz közel álló Vasziliosz Rapanosz kapta, aki mostanáig az ország legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Görög Nemzeti Banknak az elnöke volt. Rapanosz munkáját helyettesként Szamarasz kormányfő gazdasági tanácsadója, Krisztosz Sztajkurasz segíti, akinek fő feladata a nemzetközi hitelmegállapodás tervezett revíziójával kapcsolatos megállapodás elérése lesz.

A múlt vasárnapi választások eredményeként alakult, Szamarasz vezette kormány 38 tagú, 17 miniszterből, 14 államtitkárból és 7 miniszterhelyettesből áll. A kormányban két nő kapott helyet.

„Megvan a parlamenti többségem ahhoz, hogy egy olyan kormányt alakítsak, amely tartós lesz és biztosítja a stabilitást és a reményt” – közölte Szamarasz, miután szerdán Karolosz Papuliasz államfő beiktatta hivatalába. „Isten segítségével mindent meg fogunk tenni, hogy kivezessük az országot a válságból” – tette hozzá. Papuliasz sok sikert kívánt Szamarasznak, de arra is figyelmeztette, hogy „az előtte álló problémák számosak és súlyosak”.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása