Mohamed al-Asszar vezérőrnagy, a tanács egy vezető beosztású tagja az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint úgy nyilatkozott, hogy a tábornokok egy „nagy ceremónia” keretein belül fogják átadni a hatalmat az új elnöknek, akinek lehetősége lesz majd kormányt alakítani. Azt is hangsúlyozta: a katonai tanácsnak nincs szándékában, hogy megfossza az elnököt jogköreitől.

A bejelentésre azután került sor, hogy vasárnap este – az elnökválasztás végéhez közeledve – a katonai tanács átmeneti alkotmányos deklarációt tett. Ennek értelmében az új elnöknek a katonai tanács előtt kell esküt tennie a parlament helyett, mivel utóbbit az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével feloszlatta. A deklarációban az is szerepel, hogy az új parlament felállásáig a katonai tanács fogja birtokolni a törvényhozói hatalmat, az alkotmányozó gyűlés sikertelensége esetén pedig a tábornokok nevezhetnek ki – „a társadalom minden szegmensét képviselő” – testületet az új alaptörvény megfogalmazására.

Fotó: Reuters


Ezzel párhuzamosan hétfőn mindkét jelölt saját magát nevezte meg a vasárnapi elnökválasztás győzteseként. A Muzulmán Testvériség azt közölte, hogy jelöltje, Mohammed Morszi a szavazatok 52,5 százalékát megszerezve győzött Ahmed Safíkkal, a Mubarak-rezsim utolsó kormányfőjével szemben. Morszi hétfőn kora hajnalban pártja kairói székházában ünneplő hívei előtt győzelmi beszédet tartott, azt ígérve, hogy polgári, demokratikus, alkotmányos és modern államot fog építeni, s hálát adott Istennek, amiért „jó úton, a szabadság és a demokrácia útján vezette Egyiptom népét”.

Hétfőn ugyanakkor Safík kampánystábja azt közölte, hogy a jelölt „a szabálysértések ellenére” a szavazatok 51–52 százalékának megszerzésével „minden kétséget kizáróan” legyőzte Morszit a voksoláson.

A választási bizottság hétfői tájékoztatása szerint hivatalos végeredmény csütörtökre várható. „Semmi közünk az elterjesztett eredményekhez” – közölte a szervezet egyik tagja. Állítása szerint egyes szavazókörzetek eredményei még nem érkeztek be a bizottsághoz, s a végleges eredmény kihirdetéséig az esetleges szabálysértési bejelentésekkel is foglalkozniuk kell majd.

Fotó: Reuters