Nem kérnek az új tervből

LM, 2012. január 23., hétfő 07:35, frissítve: hétfő 07:35
A szíriai kormány elutasította hétfőn az Arab Liga új rendezési tervét, amelyet a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősített.

„Szíria elutasítja az ellene hozott döntéseket, amelyek kívül esnek az arab munkaterven, és úgy véli, hogy megsértik nemzeti szuverenitását, és nyilvánvaló beavatkozást jelentenek belügyeibe” – jelentette ki egy szíriai kormányzati tisztviselő, akit az állami televízió idézett híradásában.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnapi kairói ülésükön fogadták el a szíriai helyzet rendezésére kidolgozott új tervet, amelyben felszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállításának céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. A miniszterek döntöttek arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik jóváhagyásra minden kezdeményezésüket. Damaszkusz szerint egy ilyen döntés az Arab Liga alapokmányának megsértését jelenti.

„Az Arab Liga miniszteri tanácsának inkább vállalnia kellett volna a felelősséget, leállítva a terroristák pénzelését és fegyverekkel való ellátását” – mondta a tisztviselő, hangsúlyozva, hogy a külügyminiszterek döntései „nem akadályozzák meg Szíriát reformpolitikájának folytatásában, valamint abban, hogy szavatolja a biztonságot és a stabilitást a népnek”.

Burhan Galjún, az ellenzék többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács vezetője már vasárnap üdvözölte az új tervet, de leszögezte, hogy addig nem tárgyalnak a rendszer képviselőivel, amíg Aszad elnök le nem mond.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés