Liege-i sokk

Öten haltak meg a merényletben

WL, 2011. december 14., szerda 06:24, frissítve: szerda 06:24
Kedd este belehalt sérülésébe egy 17 hónapos kisgyerek, aki a liege-i ámokfutásban életveszélyes állapotba került. Így a tragédiának öt halálos áldozata van. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123 – közölte a belgiumi város kórháza.

A sebesültek többségét egy buszmegállóban lévő esőbeálló széttört üvege sebesítette meg. Egy fején megsebesült, húszéves fiatalember válságos állapotban van – közölték szintén kórházi források.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, akit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezethez tartozásért és vadkendertermesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Kézigránátokat dobott, és géppisztolyból lövöldözött Liege egyik központi terén, a Szent Lamberten. A hatóságok közlése szerint a férfi – akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be – egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Az akció a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van-e szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A mentők és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, a sebesültek ellátásához a szomszédos Hollandiából is hívtak segítséget. Danielle Reynders államügyész közlése szerint a merénylőn kívül egy 75 éves asszony, valamint egy 15 és egy 17 éves fiú vesztette életét.

Joelle Milquet belügyminiszter hangoztatta: nem terrorcselekményről van szó, hanem „egy drámai következményekkel járó, elszigetelt bűncselekményről”.

A lövöldözés színhelye, Liege egyik legforgalmasabb városrésze a történtek idején már ünnepi hangulatban volt. A tér mellett karácsonyi vásár is zajlik, de szerencsére a rossz időjárás miatt az üzletek keddi nyitása későbbre tolódott, így a merénylet idején kevesebben jártak arra a szokásosnál.

Helyszíni beszámolók szerint a környéket a robbantások után hosszú ideig pánik és káosz uralta. Még a kora esti órákban is a sokkos állapot volt jellemző a körzetre, de szélesebb értelemben az egész országra.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása