Ponta visszavágott Basescunak

WL, 2012. július 5., csütörtök 16:42, frissítve: csütörtök 19:48
Traian Basescu nem méltó az államfői tisztségre – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök, azokra az ironikus megjegyzésekre utalva, amelyeket Basescu tett róla aznap a parlament együttes ülésén. Markó Béla szerint az elmúlt időszak romániai eseményei rámutattak arra, mennyire törékenyek azok az értékek, amelyek az 1989-es rendszerváltozást követően kialakultak.

Basescu a törvényhozás rendkívüli ülésszakán szólalt fel, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) ismertette az államfő felfüggesztéséről szóló határozati indítványát. Az elnök szerint az ellene irányuló akciónak egyebek mellett az a célja, hogy elterelje a figyelmet Victor Ponta kormányfő plágiumbotrányáról.

Visszavonta kérelmét a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére csütörtökön Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit a román legfelső bíróság júniusban jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy korrupciós perben.

„Mindannyian úgy tudtuk, hogy a kormányfő Cataniában szerzett mesteri fokozatot, de a szerdai lapok azt írták, hogy sosem volt mesterképzésen a Cataniai Egyetemen” – hangoztatta a parlamentben Basescu.

„Elnök létére pletykákkal és rágalmakkal foglalkozik. Ezzel is azt bizonyítja, hogy nem méltó a tisztségére. Az emberek mást várnak egy államfőtől, nem azt, hogy fenyegetőzzön, és hazugságokat hordjon össze a miniszterelnökről, a parlamentről, a sajtóról, mindenkiről, aki nem próbál a kedvében járni” – vágott vissza Victor Ponta az elnök parlamenti beszédére.

„Tegnap bemutattam a Cataniában szerzett oklevelemet, ma pedig az egyetem rektorának hivatalos levelét, de úgy tűnik, ez sem számít” – mondta a miniszterelnök.

Victor Ponta szerint Basescu áll minden ellene irányuló, személyét lejárató támadás mögött. Basescu elnök a parlamentben utalt Ponta plágiumbotrányára is azzal a megjegyzésével, hogy az USL miniszterelnökét már egész Európában és a tengerentúlon is copy-paste kormányfőként ismerik.

„Az elnök mai jelenléte a parlament ülésén véget vet azoknak a meséknek, hogy itt az alkotmány megsértéséről, egy államcsínyről van szó. Az elnök ezzel elismerte, hogy a felfüggesztésére tett indítvány alkotmányos” – hangoztatta Victor Ponta.

A Hír Televízió bukaresti tudósítója azt közölte, már sem a parlamenti házszabály, sem az alkotmánybíróság nem akadályozhatja meg a balliberális kormányt abban, hogy lecserélje az államfőt, ha szándékában áll. Az utóbbi hetek törvénymódosításai miatt már csak a szenátorok és képviselők együttes ülésének egyszerű többsége szükséges ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki az elnök menesztéséről. Az RMDSZ pozíciója egyelőre kérdéses. Annyi bizonyos, hogy részt vesznek a szavazáson, de az csak pénteken derül ki, támogatják-e az új kormányt az elnök leváltásában. Ha az alkotmánybíróság péntekre elkészül a véleményezéssel, akkor Basescut már délután felfüggeszthetik. Az elnöki tisztséget átmenetileg a szenátus kedden megválasztott elnöke, Crin Antonescu veheti át, akiről egyébként magyarellenes megnyilatkozásai miatt cikkezett a hazai sajtó.

A miniszterelnök jelezte, csütörtök estére várhatóan rendkívüli kormányülést hív össze, hogy előkészítsék a népszavazást, amelyet az elnök felfüggesztése esetén kell kiírni. Szóvá tette, hogy továbbra is a 2002-es választói névjegyzék van érvényben, amelyben az időközben kivándorolt hárommillió román vendégmunkás is szerepel.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma azért fontos, mert a korábbi, jobbközép kormánytöbbség által módosított, jelenleg érvényben lévő referendumtörvény szerint a népszavazás érvényességéhez a névjegyzékben szereplő polgárok felének támogató szavazata szükséges. A román sajtó arra számít, hogy a Ponta-kabinet csütörtökön sürgősségi rendelettel fogja eltörölni a nehezen teljesíthető érvényességi küszöböt, hogy megkönnyítse Basescu leváltását.

Markó: „Át kell gombolni a kabátot”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke, Markó Béla a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) által szervezett marosfői EU-tábor rendezvényén elmondta, ma szkeptikusabb az általános európai értékek romániai meghonosítása és a demokratikus intézményrendszer konszolidációja tekintetében, mint 2-3 évvel ezelőtt. Szerinte az elmúlt napok, hetek romániai eseményei is rámutattak arra, mennyire törékenyek azok az értékek, amelyeket az 1989-es rendszerváltozást követően kialakultak, és mennyire „recseg-ropog” a demokratikus rendszer Romániában.

Tőkés László a romániai helyzet kapcsán szerdán úgy fogalmazott, senkinek nem áll jogában lerombolni azokat az értékeket Romániában, amelyekért 1989 decemberében romániai polgárok százai ontották vérüket és áldozták életüket.

Markó szerint a romániai események azt bizonyítják, hogy itt is „át kell gombolni a kabátot”. Meglátása szerint az államfő és a kormánytöbbség közötti konfliktus azt jelzi, nem sikerült tisztázni, elnöki, félelnöki vagy parlamenti berendezkedést akar-e az ország. „A megoldás egy teljesen új alkotmány lenne, amelyet rögtön a parlamenti választások után ki kellene dolgozni” – jelentette ki a volt pártelnök. Maga is kétségesnek látta azonban, hogy ehhez elég erő és elhatározás lenne a romániai pártokban. „Az RMDSZ és az erdélyi magyarság egyértelműen a parlamenti demokráciában érdekelt, ugyanis mi itt tudunk erőt felmutatni, itt tudunk befolyást gyakorolni a döntésekre” – hangsúlyozta az RMDSZ volt elnöke.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása