Rendbontás nélkül ért véget a parlamenti választás

PR, 2012. május 6., 20:10, frissítve: hétfő 09:22
Örményországban rendbontások nélkül befejeződtek a vasárnapi parlamenti választások, amelyek nagy esélyese Szerzs Szargszján államfő pártja, az Örményország Köztársasági Pártja elnevezésű politikai erő.

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint 20 órakor zárták be, és az előzetes adatok szerint 17 óráig a szavazók 51,53 százaléka adta le voksát. A legutóbbi választásokon, 2007-ben 17 órakor a részvételi arány 45,8 százalékos volt – közölte a központi választási bizottság.

A választás tisztaságára több mint 600 nemzetközi és több mint 30 ezer hazai megfigyelő ügyelt. A Független Államok Közössége (FÁK) megfigyelői nem találtak kifogásolnivalót a szavazás lebonyolításában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nagyobb törvénysértések nem történtek, helyi médiajelentések szerint történtek szavazatvásárlások. Az ellenzék képviselői több szabálytalanságról számoltak be, amelyeknek kivizsgálását a rendőrség megkezdte.

Az Örményország Köztársasági Pártja a választások nagy esélyese, amely a szavazatok több mint felét szeretné elérni, hogy elkerülje a koalíciós kényszert. Az előző törvényhozásban a pártnak 62 képviselői helye volt a 131-ből. A szavazást egyben a jövő évi elnökválasztáson ismét indulni kívánó Szargszján iránti bizalom próbájának is tekintik.

A köztársasági párt koalíciós partnere, a Virágzó Örményország Pártja a választás idején hevesen bírálta Szargszján pártját, azt remélve, így elegendő szavazatot kapnak, amivel a hatalom megosztására kényszeríthetik Szargszjánt nemcsak a parlamentben, hanem a kormányban is. A Levon Ter-Petroszján volt államfő vezette ellenzéki Örmény Nemzeti Kongresszus várhatóan szintén bekerül a parlamentbe. A szavazáskor Ter-Petroszján közölte: azt várja, hogy a választás becsületesen zajlik. „Ha a választásokkal kapcsolatban minden rendben van, elfogadunk bármilyen eredményt” – mondta.

Az EBESZ szerint a 3,3 milliós volt szovjetköztársaság kormánya az elmúlt években tett lépéseket a szabad és tisztességes választások irányába, módosította a választási törvényeket és bevezette az online szavazásmegfigyelő programot. A választáson alig kevesebb mint 2,5 millió szavazásra jogosult adhatta le voksát kilenc párt, illetve választási szövetség jelöltjeire.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása