Ukrajna

Sokk alatt a város – intézkedett a belügyminiszter

PR, 2012. április 27., péntek 22:14, frissítve: szombat 09:09
Az ukrán belügyminiszter Dnyipropetrovszkba sietett, s elrendelte, hogy belügyi csapatokkal erősítsék meg a helyi rendőrséget, miután több detonáció is történt a városban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közölte, a robbantások ellenére bízik abban, hogy az ukrán hatóságok képesek lesznek a torna zökkenőmentes lebonyolítására.

Robbantássorozatot követtek el pénteken Dnyipropetrovszkban: négy robbanószerkezet lépett működésbe a kelet-ukrajnai nagyvárosban, aminek következtében huszonhét ember megsebesült, a hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket. Az első detonáció a déli órákban egy villamosmegállóban történt, ahonnan egy jármű éppen elindult, s ekkor négyen sérültek meg. A második, hét embert megsebesítő robbanás egy mozinál volt, a harmadik pedig egy középiskolánál, s abban az iskola három diákja sérült meg.

A negyedik, egy belvárosi park közelében bekövetkezett detonációnak nem voltak sérültjei. A rendőrség szerint a robbanásokat szemeteskukába rejtett pokolgépek okozták. Ukrajnában ritkán fordulnak elő robbantásos támadások, ezért a történtek sokkolták a vezető ukrán iparközpontok közé tartozó, 1,3 milliós Dnyipropetrovszk lakosságát.

A hatóságok még nem közölték, hogy kiket gyanúsítanak a robbantások elkövetésével, de az ukrán legfőbb ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe – közölte egy rendőrségi szóvivő. Viktor Janukovics ukrán államfő a robbantásokat az országgal szembeni kihívásnak minősítette. Közölte, hogy a legjobb nyomozók vesznek részt a felderítésben, s hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy méltó választ adjanak a történtekre.

A Kijevtől mintegy 400 kilométerre délkeletre fekvő Dnyipropetrovszk azon négy ukrajnai város egyike, ahol a hat hét múlva kezdődő, lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) mérkőzéseket rendeznek majd. Az ukrán hatóságok eddig azt hangoztatták, hogy képesek szavatolni a júniusi–júniusi Eb-re más országokból Ukrajnába várt szurkolók tízezreinek maradéktalan biztonságát.

Bizakodik az UEFA

A detonációk hírére az ukrán belügyminiszter Dnyipropetrovszkba sietett, s elrendelte, hogy belügyi csapatokkal erősítsék meg a helyi rendőrséget. Az ukrán parlament rendkívüli ülést tartott a történtek miatt. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közölte, a robbantások ellenére továbbra is bízik abban, hogy az ukrán hatóságok képesek lesznek a torna zökkenőmentes lebonyolítására.

Az Eb-társrendező Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk pedig úgy nyilatkozott, hogy komolyan kell venni az ügyet, nem pusztán azért, mert tragédia történt, emberek sebesültek meg, hanem egy támadás ebben a régióban „nagyon kivételes” esemény, az Eb-vel összefüggésben pedig „nagyon érzékennyé válunk” az ilyen eseményekre.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása