Több évszázados melegrekordok dőltek meg

NT, 2012. április 28., szombat 23:02
Nyári hőség árasztotta el szombaton Közép-Európát, s volt, ahol több évszázados áprilisi melegrekord dőlt meg. Németország, Csehország és Ausztria egyes vidékein 30 fok fölötti meleget mértek.

Alsó-Ausztriában 32 fokot jelzett a hőmérő a Szaharából érkezett szubtropikus léghullám miatt. Bécsben sokan töltötték a napot a Duna-parti strandokon a 28 fokos időben. Az előrejelzés vasárnapra is napos időt jósol.

Prágában a feljegyzések 212 évvel ezelőtti kezdete óta nem volt ilyen kánikula április 28-án: a jezsuiták egykori kollégiumában, a Clementinumban lévő meteorológiai állomás 27,7 fokot mért. Az előző rekord áprilisnak ezen a napján 25,9 fok volt 1800-ban, illetve 1866-ban.

Berlinben 28 fokot, Moszkvában rekordnak számító 25 fokot mértek. Varsóban három szabadtéri fürdőhelyet nyitottak meg szombaton a jó időnek köszönhetően.

Magyarországon is rendesen „befűtöttek”, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos tájékoztatása szerint Körösszakálon 31,3 fokot mértek, így több mint egy fokkal megdőlt az 1947-ben Pécsen mért hőmérsékleti rekord.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása