Törvénytelenséggel mozdítanák el Basescut?

PR, 2012. augusztus 20., hétfő 14:27, frissítve: kedd 12:43
Az egyik román hírtelevízió értesülése szerint 3 millió főt töröltek a választói névjegyzékből, amely lépés az utolsó dobása lehet Victor Ponta szociálliberális miniszterelnöknek abban a játszmában, amelynek a célja, hogy elmozdítsák a posztjáról Traian Basescut. A jobbközép államfő törvénytelennek tartja az eljárást.

A Realitatea televízió értesülése szerint 3 millió főt töröltek a választói névjegyzékből, ami azt jelentheti, hogy az államfőről szóló népszavazás mégis érvényes volt. A választói névjegyzőkből való törlés az utolsó esélye a Ponta vezette kabinetnek, hogy elmozdítsa az államfőt. Basescu eltávolításával az utolsó ellensúly is elhárulna a szociálliberálisok hatalomgyakorlása elől.

Időközben Ponta miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormányzó román Szociálliberális Szövetség (USL) tiszteletben tartja majd az alkotmánybíróság döntését, ha az kétharmados többséggel születik meg.

A román alkotmánybíróság a tervek szerint kedden fog határozni a július 29-i referendum érvényességéről. Amennyiben azt állapítja meg, hogy érvényes volt a népszavazás, Traian Basescu leváltott államelnöknek tekinthető, amennyiben viszont érvénytelennek nyilvánítja a referendumot, Basescu visszatérhet hivatalába.

Ugyanakkor Basescu úgy véli, hogy a kormány kezdeményezése törvénytelen, hiszen a választói névjegyzékbe bele kell tartozniuk a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak is, nekik ugyanis az állandó lakhelyük Romániában van, a választói névjegyzéket pedig az állandó lakhely alapján állítják össze. Szerinte a lejárt személyazonossági igazolványú embereknek a választói névjegyzékből való esetleges törlése is törvénytelen.

A magyarokat hibáztatták

A román kormánynak augusztus 21-éig kellett elküldenie a választói névjegyzéket az alkotmánybírósághoz. A taláros testület korábban augusztus 31-ét szabta meg határidőként.

A népszavazáson a szavazók elsöprő többsége Basescu menesztése mellett voksolt. A részvétel 46 százalék volt, ami elmarad az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbtől. A romániai népszavazás kapcsán az USL vezetői azonnal a magyarokat hibáztatták a referendum érvénytelensége kapcsán. Közben – mint azt megírtuk – egyértelműen látszik, hogy a székelyföldi megyéken kívül a magyarok lényegesen aktívabbak voltak a szavazáson, ami teljes mértékben cáfolja a szociálliberális kabinet rágalomhadjáratát a magyarság ellen.

Basescu megköszönte a magyaroknak

Basescu vasárnap Marosfőn megköszönte a magyaroknak a leváltásáról szervezett július végi népszavazáson tanúsított magatartásukat, amikor tömegesen távol maradtak az urnáktól. A két megyében volt a legalacsonyabb a részvételi arány. Basescu szerint a magyarok megértették, hogy a Szociálliberális Szövetség „törvénytelenül fejezte le az ország vezetőségét”.

Forrás: MTI, transindex.ro
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

A hozzászólások mutatása