Csúcstalálkozó

Új irányt vesz Európa + Videó

WL, NT, 2012. január 30., hétfő 19:50, frissítve: hétfő 19:50
A brüsszeli uniós csúcson megállapodtak az Európai Stabilitási Mechanizmusról, valamint egy új európai gazdaságfilozófia megteremtéséről beszéltek, viszont vita alakult ki a fiskális unióról.

Több kérdésben is vita alakult az uniós csúcstalálkozón. Az egyik a fiskális unióval kapcsolatos, amelyben a németek a szigorúbb költségvetési fegyelem mellett törtek lándzsát. A visegrádi négyek és Magyarország számára a kérdéssel kapcsolatban az volt a legfontosabb, hogy az euróövezeten kívüli országoknak mennyire lesz beleszólási joga a paktumba. Györkös Péter, a magyar EU-képviselet vezetője szerint bár nem rossz a szöveg eddig, a V4-ek több garanciát szeretnének ebben a kérdésben – jelentette a Hír TV tudósítója Brüsszelből.

Új irányt vesz Európa

 

Megállapodtak viszont az Európai Stabilitási Mechanizmusról, mely júliusban lép majd hatályba.

A találkozó szintén nagyon fontos pontja volt, hogy a résztvevők egy új európai gazdaságfilozófia megteremtésében, felépítésében érdekeltek: a megszorítások helyett eljött a gazdasági növekedés ösztönzésének és a munkahelyteremtésnek az ideje.

Az, hogy Magyarország nem lesz a csúcs témája, már pénteken eldőlt, Herman Van Rompuy nem vette napirendre az ügyet, valószínűleg azért, mert nem akart politikai vitát.

Forrás: HírTV
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása