Üzletet kötnének az orosz elnökkel + Képek

TT, 2012. június 5., kedd 11:48, frissítve: kedd 13:31
Megkülönböztetett figyelemmel fogadták Vlagyimir Putyin orosz elnököt kedden Kínában; a látogatástól a felek egy sor üzleti megállapodást várnak.

A Hszinhua hírügynökség keddi kommentárjában sokat ígérőnek írta le Putyin látogatását, s idézte a „Kremlbe visszatért” elnököt, aki a közelmúltban Kínát az orosz gazdaság lehetséges hajtóerejeként említette.

A cikk szerint a két nagy szomszéd „eddig nem tapasztalt mértékben mélyítette el kapcsolatait, egyensúlyoz a többpólusú világban és felgyorsítja az új politikai és gazdasági rend kialakulását”. A hírügynökség kitért arra is, hogy kölcsönös érdek a nemzetközi pénzügyi és bankrendszer reformja, továbbá a fejlődő országok nagyobb befolyásának a biztosítása.

Problémáktól mentesek az orosz–kínai kapcsolatok – jelentette ki Vlagyimir Putyin még április közepén, amikor a Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidencián fogadta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettest.


„Mindkét ország ellenzi a hidegháborút idéző szövetségeket és egy – az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre alapozott – új típusú partnerségre törekszik” – hangoztatja a Hszinhua. Az orosz államfő a vezető kínai pártlapban, a Zsenmin Zsipaóban rendkívül terjedelmes cikkben értékelte az orosz-kínai együttműködést a gazdasági, energiaügyi és a nemzetközi biztonsági területeken.

Putyin szerint Kína lehet az új felhajtóerő
Putyin szerint Kína lehet az új felhajtóerő (Forrás: Reuters)


Putyin úgy vélekedett, hogy az orosz-kínai kapcsolatok mentesek mindenfajta előítélettől és sztereotípiától; az államközi kapcsolatok stabilak, azokat nem zavarják rövid távú megfontolások. Az orosz elnök a gazdasági együttműködés jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2015-re elérheti a 100 milliárd dollárt, míg 2011-ben 83,5 milliárd dollár volt.

Megtalálták a közös nyelvet
Megtalálták a közös nyelvet (Forrás: Reuters)


A két ország vezetőinek könnyű közös nyelvet találnia és közös stratégiát kialakítani olyan fontos nemzetközi kérdésekben, mint a Közel-Kelet és Észak-Afrika, a szíriai problémák és Afganisztán, vagy Észak-Korea és az iráni atomprogram kérdése – állapította meg írásában az elnök.

Putyin külön is aláhúzta, jó döntés volt az egykori „sanghaji ötök” bővítése, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) létrehozása, s a tagországok közötti politikai, gazdasági, biztonsági területű együttműködésének fokozását szorgalmazta. A szervezet – hét államfő részvételével – szerdán és csütörtökön tartja csúcstalálkozóját Pekingben.
Vlagyimir Putyin, akinek társaságában van az orosz kormány hat minisztere, valamint a Gazprom első embere, kedden tárgyal Hu Csin-tao kínai államelnökkel és találkozik más vezető kínai politikusokkal is. Sajtóértesülések szerint az elnöki vizit idején 17 üzleti, kereskedelmi megállapodást kötnek meg.

Kereskedelmi megállapodások sorát írják alá
Kereskedelmi megállapodások sorát írják alá (Forrás: Reuters)


A kínai külügyi szóvivő kedden kérdésre válaszolva megerősítette: Peking és Moszkva egyaránt ellenzi Szíriában a külföldi katonai beavatkozást, illetve az erőszakos rezsimváltást. Liu Vej-min az erőszak azonnali leállítására és a politikai tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólította fel a szembenálló feleket.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása